Uued Uudised

Rahandusminister hoiatab, et kliimaneutraalsus tähendab Eesti jaoks krõbeda hinna maksmist jõukuse arvelt

Vikerraadios esinenud rahandusminister Martin Helme märkis, et Euroopa Liidu survest hoolimata tuleb arvestada, et Eesti jaoks on kliimaneutraalsuse saavutamine väga keeruline ja sellel on krõbe hind.

Teisipäeval esitletud Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse uuringus on näiteks kirjas, et  elektri tootmine tänasel kujul ja tänane sisepõlemismootoritel põhinev transport tuleb lõpetada ja minna üle elektri- ja vesinikuautodele. Martin Helme leidis, et sellisel kujul pole see võimalik.

Rahandusminister Helme väitel survestab Euroopa Komisjon liikmesriike kliimaneutraalsuse nimel uusi makse (näiteks liha- ja transpordimaks) kehtestama ning mitmetes valdkondades seni kehtinud ühehäälse otsustamise õigusest loobuma. See tähendab, et kliimaotsused läheksid kiiremas korras Brüsselile – nende asjadega ei saa EKRE nõus olla.

Martin Helme sõnul peab Eesti sarnaselt teiste riikidega taotlema endale erandeid, lisameetmete rakendamise õigust, kompensatsioonimehhanisme või üleminekuperioode, et Eesti energiajulgeolek, mäetööstus ja transpordisektor alles jääks. Samuti ei sobi meile maksude kehtestamine lennu- või laevatranspordile, kuna kahjustaks meie ühendusi muu maailmaga.

Lahendusi näeb Martin Helme neljanda põlvkonna tuumajaamade ehitamises ning väikeste gaasijaamade käivitamises, kuid pole mõeldav, et Eesti loobuks põlevkivi kaevandamisest, kuna selle väärindamisest pärineb suur osa Eesti rikkusest. Energeetika orienteerumist tuule- ja päikeseenergiale peab ta ennatlikuks, sest need pole piisavalt arenenud.

Rahandusministri hinnangul ei saa Euroopa Liit kliimameetmetega liiga kaugele minna, kuna sellega kahjustaks muu maailmaga võrreldes oma konkurentsivõimet.

Martin Helme kritiseeris kliimahüsteeriat, mis on sisse toodud mujalt, samuti pole tema hinnangul meil olemas siseriiklikku tahet majanduse ümberseadistamiseks kliimanõuete järgi. See surve tuleb EL-ist.

“Eks me peame sellele survele kuidagi vastama, reageerima sellele. Aga seda tuleb teha läbimõeldult, oma huvisid selgelt defineerides ja oma huvide eest selgelt seistes,” lisas ta. “Usinamad kliimaneutraaluse propageerijad on kohati väga sõjakommunistlikud, leides, et demokraatiat või piirata ja et kliima nimel tuleb meil teatud radikaalseid samme astuda.”

Martin Helme sõnul ei taha ka tulisemad kliimavõitlejad oma elustandardi alandamist. “Need samad inimesed, kes plakatitega vehivad, ei ole valmis ise millestki loobuma – ei oma nutiseadmetest, ei lennureisidest ega igal hooajal uutest riietest. Alustagu iseendast!” soovitas ta. (ERR, Vikerraadio)

Exit mobile version