Uued Uudised

Siseminister oli taas opositsiooni verbaalse tule all: millal te vabandama hakkate?

Kuna kolmapäevases infotunnis oli üks küsimustele vastama kutsutud ministritest Mart Helme, siis kõlasid ka paljud küsimused stiilis, et millal siseminister oma “pattude” pärast punastama ja vabandama hakkab.

Sots Riina Sikkut maalis taas hirmsa pildi veristest tänavalahingutest, võttes aluseks nii Sinise Äratuse poseerimise relvadega kui ka Helmede kunagised väljendused morsipeost ja tikust püssirohutünnis. “Ja kuidas teie oma praeguses rollis siseministrina, kes peab tagama siseturvalisust, tegelikult seda riski maandate, et meil on inimesed, kellel on relvakäsitlusoskus ja kes võivad seda oskust kasutada inimeste peal, kes näiteks ei nõustu nende maailmavaatega või on lihtsalt teise nahavärviga?” küsis ta.

Mart Helme märkis, et Eestis on 14 000 jahimeest, 25 000 kaitseliitlast, 6000 kaitseväelast, 3000 politseinikku, reservi on arvatud inimesi kümneid tuhandeid, kes on relvakoolituse taktikalised õppused läbi käinud – seega on tohutult relvastatud inimesi, kes midagi ohtlikku ei tee, ja selle taustal relvadega poseerimises ohtu näha on hüsteeriline hirmu õhutamine.

“No küll võib olla raske elada niisuguse permanentse hirmukoorma all, mida teie näite põdevat,” märkis ta Sikkutile. “Eesti on riik, kus inimestel on legaalne relvakandmise ja relvadega vastavates laskekohtades harjutamise õigus. Seesama, mida tegi ka Sinine Äratus taktikalise laskmise keskuses instruktorite juhendamisel ja valve all ohutus kohas. See, et noored pärast edevalt pilte tegid, ei tähenda mingisugustki ohtu ei põhiseaduslikule korrale ega teile, kui te tänaval kõnnite.”

Siseminister tõi välja hoopis selle, kuidas “Jah vabadusele, ei valedele” FB-lehel kutsuti EKRE ministrile “molli andma” ja teda enesekaitseks tulistama provotseerima, et siis snaiper võiks ta maha võtta.

Taavi Rõivas süüdistas siseministrit opositsiooni ähvardamises, võttis taas üles Sinise äratuse teema ja küsis viimaks ikkagi hoopis seda, et kas sisekaitse reserv ei jäta teisi valdkondi meesteta.

“Kui te räägite relvadega vehkimisest, siis mul on Facebookist leitud üks tore inimene, nimega Oskar Siff, kes poseerib muu hulgas relvadega, väidab, et ta on teie erakonna liige ja töötab Reformierakonna mingis struktuuris, kes rõõmustab 9. mai puhul, levitab Nõukogude sümboolikat, ehib oma profiilipilti Georgi lindiga ja soovib batka Putinile sünnipäeva puhul õnne. Palju õnne sellise liikme puhul!” vastas Mart Helme. “Laiendame nüüd, nii nagu teil kombeks on, seda erakonnale tervikuna – see peegeldab teie erakonda tervikuna, nii nagu te püüate meie puhul mingit üksikut asja laiendada kogu erakonnale!”

Sisekaitse reservi osas vastas Mart Helme meenutusega, kuidas Taavi Rõivas ise keeldus peaministrina selliseid meetmeid ette võtmast, väites, et Eestit sõda ei ähvardavat. “Meie mõtleme ka selle peale, kuidas hakkama saada, kui tekib kriisiolukord, kui on katastroof või loodusõnnetused, kui on sõjaolukord, kui on vaja inimesi evakueerida, kui on vaja lisaressurssi, mis on hõivatud teiste ülesannetega ja milleks ettevalmistusi tegemata ei ole riigil võimekust. Meie valitsus on vastustundlik valitsus, kes oskab ka ette vaadata ja ressurssi hakata eraldama juba siis, kui kriisi veel ei ole,” lisas ta.

Sots Jaak Juske võttis jälle vana teema üles: “Härra minister, millal te olete valmis vabandama oma noorteühenduse tegevuse pärast Eesti rahva ees ja millal te siseministrina algatate Sinise Äratuse laialisaatmise?”

Mart Helme selgitas Sinise Äratuse staatust, mis pole ei formaaljuriidiliselt ega strukturaalselt EKRE-ga seotud. “Me ei näe mitte midagi seadusvastast selles, et inimesed tunnevad huvi relvade vastu, käivad laskeharjutusi tegemas ja fotografeerivad ennast relvadega – on see seadusevastane? Minu andmetel Eesti Vabariigi põhiseadusele ja muudele seadustele tuginedes mitte. Me ei näe ka põhjust siin millegi eest vabandamiseks. Küll näen ma aga põhjust, et Reformierakonna Tartu volikogu liige Andrus Punt mõne erakonna juhtpoliitiku suu läbi meie ees vabandaks, sest see mees soovitab kõigil EKRE liikmetel ennast põlema panna ning enne seda ka endale haud valmis kaevata. Äkki tõuseb keegi püsti ja vabandab?” sõnas ta.

Jaak Juske nägi endiselt ohtu selles, et Ruuben Kaalep võib relvadega tänavale tulla ja Riina Sikkut kahtles noorte vaimses seisundis, mille peale vastas Mart Helme, et tema peab 15-aastaste tütarlaste abiga riigi kukutamist rumalaks hüsteeriaks.

Kaja Kallas tõstatas üles Mart Helme 2016. aastal öeldud sõnad 5000 inimesega Venemaa “viienda kolonni” kohta, küsides, et kas selle olemasolu on nüüdseks selgunud. Siseminister vastas, et tollal oli see visuaalne hinnang, kuid praeguseid numbreid ei saa sisejulgeoleku kaalutlustel öelda – jõustruktuurid tegevad nende julgeolekuliste küsimustega. Seepeale nõudis Kallas temalt tunnistamist, nagu oleks ta valetanud, ning Jürgen Ligi päris, et kas siseminister hindabki oletatavaid vaenlasi visuaalselt.

“Me kõik oleme siin ilmas nii kaua elanud, et me mäletame pronksiöid. Kas see seltskond, kes seal tookord tänavatele tuli, oli Eesti riigi suhtes lojaalne või ei olnud? Kas see seltskond tõstis Eesti riigi vastu käe või ei tõstnud? Kui arvukas see seltskond oli? Kui palju võeti kinni, viidi, isoleeriti, arreteeriti, mõisteti süüdi? Need arvud olid ju tookord päris suured. Ja kui keegi tahab mulle praegu öelda, et see oli kümme aastat tagasi, aga seda nüüd enam ei ole, siis niisugused protsessid on päris suure inertsiga. Ja te võite ise teha samuti deduktiivset meetodit kasutades järeldusi, et meie riigi põhiseadusliku korra säilimise seisukohast on vajalik nendel asjadel, protsessidel ja rühmitustel endiselt silma peal hoida,” selgitas siseminister Mart Helme.

Niisiis oli kogu opositsiooni järelpärimine Mart Helmele kantud kahest soovist – vabandage ja tunnistage, et valetate! Muud sisu kogu küsimuste sõnavahul polnud.

Exit mobile version