Uued Uudised

Alternatiiv Saksamaale on muutumas tõeliseks alternatiiviks

Gottfried Curio, member of the German Bundestag and of the Alternative for Germany (AfD), speaks at the Gillamoos Fair, one of Bavaria's oldest fairs, in Abensberg, Germany September 2, 2019. REUTERS/Andreas Gebert

Saksamaa Sachseni ja Brandenburgi liidumaade valimistel tegi Alternatiiv Saksamaale (AfD) väga hea tulemuse.

Viimaste andmete kohaselt jäi AfD Sachsenis teiseks ja sai CDU järel 27,5% häältest, mis annab neile 38 kohta. CDU kogus 32,1% häältest ja saab  parlamendis valimiste võitjana 45 kohta, kuid kaotas varasemaga võrreldes 14 kohta. Kohti kaotasid ka vasakpoolne Linke (27 koha asemel 14) ja sotsiaaldemokraadid (SPD – 18 koha asemel 10). Vaid rohelised võitsid Sachsenis paar kohta juurde ja on nüüd esindatud 12 saadikuga (+4).

Brandenburgi valimised võitis 26,2%-ga SPD, järgnes AfD 23,5%-ga. CDU kogus 15,6% häältest. Selle tulemusega kaotas SPD varasemaga võrreldes 5 kohta (30 asemel 25), AfD-l on nüüdsest 12 kohta rohkem, kokku 23, CDU-l 15 kohta (kaotas 6).  Mõlema liidumaa valimiste võitjad on aga juba teatanud, et välistavad koostöö AfD-ga.

AfD üks esimeestest, Alexander Gauland avaldas oma valimisjärgses kõnes siiski lootust, et CDU kaasab Sachsenis AfD koalitsiooniläbirääkimistesse ning et ühel päeval suhtutakse AfD-sse kui konservatiivsesse parteisse lugupidamisega.

Noorsotside juht Kevin Kühnert on aga SPD Sachseni valimistulemustes pettunud ja leiab, et siin ei ole midagi ilustada: „Kahetist arvamust ei ole: alla 8%-ne tulemus Sachsenis ei ole hea tulemus,“ ütles ta Deutchlandfunkile. Ta kritiseeris taas teravalt SPD juhtkonda ja seda, et küünte ja hammastega hoitakse kinni oma kohast Liidupäeva nn suures koalitsioonis.

Allikas: Neue Zürcher Zeitung

Refereeris Triin van Doorslaer

Exit mobile version