Uued Uudised

Hiina kapitali noolides tasub teada, et selle taga on vallutusmõtetega uuskommunistid

A man wearing a protective mask passes by a billboard depicting Chinese President Xi Jinping as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues in Belgrade, Serbia, April 1, 2020. The text on the billboard reads "Thanks, brother Xi". Picture taken April 1, 2020. REUTERS/Djordje Kojadinovic

Hiina suurvõim on täna nende endi juurest valla pääsenud koroonaviirusele astunud oma maailmavallutuslikes plaanides mitu sammu tagasi, kuid kindlasti need katsed jätkuvad.

Tallinna Ülikooli Aasia uuringute MA vilistlased Karl-Hendrik Pallo ja Kristo Tamm kirjutavad ERR-is, et tekkinud kriisi keskmes pakuvad analüüsiks põhjaliku aluse demokraatliku Euroopa Liidu ja totalitaarse Hiina erisugused reaktsioonid poliitilisel ja struktuursel tasandil. Mõned momendid loost.

2012. aastal võimule tulnud Xi Jinping on oma ametiaja jooksul Hiina rahvusvahelist mainet ning riigikorraldust fundamentaalselt muutnud – pragmaatilisest ning majanduslikult avatud riigist, kus ideoloogia eksport jäi kõrvalisemasse rolli, on saanud järjekordne totalitaarse maailmariigi ehitamise eksperiment.

Hiina tegemistes valitsevad statistika moonutamine, valeinfo levitamine ja vandenõuteooriad. Riik on sõjaliselt aktiivne Lõuna-Hiina merel, ta on loonud sõjaväebaasid Aafrikas, ja levitab endast kuvandit kui sõjaliselt võimsast suurriigist. Siseriiklikult on loodud kodanike jälgimise süsteem ja tagasi on koonduslaagrid, seda eriti Uiguurias.

Korruptsioonivastase võitluse sildi all toimub Hiina Kommunistliku Partei pidev sisepuhastus, samas kui partei ülimuslikkuses kahtlemine on kuritegu. Hiina infosüsteemid ja meedia on valitsuse täieliku kontrolli all, neid kasutatakse võimsaks infosõjaks.

Hiina haarab mujal maailmas igal moel mõjuvõimu, sealhulgas ka abiga koroonaviiruse leviku tõkestamiseks. Välisabi on üks oluline Hiina mõju levitamise vahend, millega kaasneb “hea Hiina” kuvandi loomine.

Koroonakriis, leviv info uiguuride tagakiusamisest ja rahutused Hongkongis on Hiina klantspilti kõvasti määrinud, kuid selle võrra tugevamaks on muutunud enda puhtakspesemise poliitika.

Hiina on ajast, kui temast on saanud maailmas suurvõim, Aafrika riikidesse investeerinud seniteadmata hulga miljardeid, et sealseid maavarasid ammutada, võimsaid taristuprojekte ehitada ning kohalikke liidreid meelitada. Sellega on kompartei juhitud riik saanud endale Aafrika riikide seast hulga toetajaid rahvusvahelistes organisatsioonides nagu ÜRO või Maailma Terviseorganisatsioon ja kallutanud need maad kõrvale seniselt orientatsioonilt lääneriikidele, vahendab ERR väljaannet Politico.

Seda tasub arvestada kõigil, kes toetavad Huawei 5G-d, Hiina kapitaliga rajatavat Tallinn-Helsingi tunnelt ja kõike muud, kuhu on kaasatud kommunistlik maailmavallutusplaanidega suurriik. Hiina kohta on öeldud, et nemad mõtlevad sada aastat ette.

Exit mobile version