Uued Uudised

KÜSITLUS: Britid soovivad Euroopa Liidust lahkuda võimalikult kiiresti

January 29, 2019 - London, United Kingdom - Protesters seen holding placards during the demonstration. .Pro-Brexit and Pro-EU protesters demonstrated outside the Houses of Parliament on the day that MPs voted on the amendments on the Brexit 'deal' in the House of Commons. (Credit Image: © Keith Mayhew/SOPA Images via ZUMA Wire)

Hiljutise arvamusküsitluse kohaselt toetab enamus britte peaminister Boris Johnsoni lubadust lahkuda Euroopa Liidust võimalikult kiiresti ja vajadusel ka ilma leppeta.

ComRes uuringufirma poolt läbiviidud küsitlus näitas, et 54% täiskasvanud brittidest leiab, et Johnsoni suund Brexiti osas on õige ja Ühendkuningriik peaks lahkuma EL-ist 31. oktoobriks. Küsitlusest selgus ühtlasi, et britid toetavad (54% vastanutest) vajadusel parlamendi tegevuse ajutist peatamist, vältimaks olukorda, kus parlamendisaadikud võivad takistada leppeta Brexiti läbiviimist.

88% vastajatest leidis koguni, et parlamendisaadikud on kaotanud kontakti reaalsusega ja 89% arvas, et saadikud ignoreerivad valijate tahet ja suruvad läbi omaenda Brexiti agendat. 62% vastanute meelest on Boris Johnson rahva arvamusega rohkem kursis kui parlamendisaadikud.

ComResi küsitluse tulemused toetavad Johnsoni püüdlusi, kes on lubanud lahkuda EL-ist 31. oktoobriks. Samas on Johnson keeldunud ajutiselt peatamast parlamendi tööd.
Küsitlusest selgus ühtlasi, et britid on põhimõtteliselt vastu sellele, et kuninganna sekkub Brexiti protsessi – 77% olid selle vastu ja kõigest 23% selle poolt.

Uuring näitas ka, et konservatiivid on tõusnud pärast Johnsoni peaministriks saamist taas kõige populaarsemaks parteiks: neid toetab 31% küsitletutest, teisel kohal on leiboristid 27%-ga, ja kolmandat-neljandat kohta jagavad 16%-ga liberaaldemokraadid ning Brexiti partei, mis mäletatavasti võitis mais suurelt Euroopa Parlamendi valimistel.
Brüssel ei ole siiani nõustunud tegema Brexiti osas mingeid järeleandmisi.

 

Exit mobile version