Uued Uudised

Poola leiab, et EL-i taastusfondist kõrvalejäämine ei ole mingi katastroof

epa08844384 Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) and Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki (L) attend a press conference after their meeting in Budapest, Hungary, 26 November 2020. Polish PM Mateusz Morawiecki and his Hungarian counterpart Viktor Orban issued a joint declaration in Budapest in which they say both their positions on the EU budget remain unchanged from that presented in 2018. The declaration says that the two countries have held a mutual position since the commencement of negotiations on the seven-year budget and that their common aim is prevent the emergence of a mechanism that will weaken the rule of law in the EU by leading to it becoming a political instrument. EPA/Andrzej Lange POLAND OUT

Poola majandusprofessor Zdzisław Krasnodębski hoiatab, et ilma Ungari ja Poolata pole koroonakriisi taastusfond mitte Euroopa Liidu, vaid 25 riigi fond – seda juhul, kui need kaks riiki kõrvale jäetakse.

“Kui me selles ei osale, siis alates 2027. aastast ei pea me ka võlga tasuma,” ütleb prof. Zdzisław Krasnodębski, lisades, et kui Poola ja Ungari siiski EL-iga kokkuleppele saavad, siis raha küll tuleb, aga neil tuleb ka siduvat ühisvõlga kinni maksma hakata.

Poola on endiselt arvamusel, et rahastamise sidumine väidetavate õigusriigi põhimõtetega ei vasta ühenduse alusdokumentide põhimõtetele ning kompromissi aluseks saab olla üksnes see, et taastusfondi vaadeldakse ainult finantsalustelt.

Euroopa Komisjonil on olemas plaan B, mis näeb ette tekitada Poolale ja Ungari ebasoodsad eelarvetingimused ning taastusfond teha üldse ilma nendeta. Professor Zdzisław Krasnodębski sõnul on tegu jõhkra ebademokraatliku survestamisega. Selline samm tähendab ka EL-i rahastamise põhimõtete rikkumist.

Ungari peaminister Viktor Orban on samuti öelnud, et EL-i hiigellaen ei ole Ungarile möödapääsmatu ja oma probleemid saab riik lahendada ka teisi laenuvõimalusi otsides. Neid kahte riiki toetab ka Sloveenia.

Allikas: wPolitice.pl

Exit mobile version