Uued Uudised

Poola põhiseaduskohtu otsus EL-i jõhkra surve vastu jõustus

Polish policemen patrol in front of the entrance to the Constitutional Court with the coat of arms of Poland, in Warsaw on October 7, 2021, as the court holds a hearing on the primacy of EU or Polish law. - Poland's top court on October 7 ruled against the supremacy of EU law in a landmark ruling that could threaten the country's EU funding and even its membership of the bloc. (Photo by Jaap Arriens / AFP)

Poola põhiseaduskohtu otsus riigi seaduste ülimuslikkuse kohta avaldati teisipäeval riigi teatajas, mis andis murrangulisele dokumendile õigusliku jõu.

Otsus Poola parempoolse võimupartei algatatud kaasuses võib ohtu seada EL-i rahastuse Poolale. Otsusega lükati tagasi katse kehtestada EL-i õiguse ülimuslikkus, kuivõrd osa EL-i lepete artikleid kuulutati Poola põhiseadusega ühildamatuks.

EL-i liidrid on otsust kritiseerinud, kuid Ungari peaminister Viktor Orbán avaldas sellele toetust, öeldes, et EL peaks “pidama lugu liikmesriikide suveräänsusest”.

Kohus manitses EL-i ametiasutusi ka mitte ületama oma pädevust.

Brüsseli hinnangul õõnestab reform kohtute sõltumatust ja ohustab demokraatiat. Poola väitel on see aga vajalik korruptsiooni juurimiseks.

Poola valitsus on tõrjunud opositsiooni väiteid, et see tahab riigi Euroopa Liidust välja viia, osutades sarnastele kohtuotsustele teistes liikmesriikides.

“Me ei ole Euroopa Liidus kontvõõrad. Seetõttu pole me nõus, et meid koheldakse madalama astme riigina,” kirjutas peaminister Mateusz Morawiecki läinud nädalal Facebookis.

Varssavi ja Brüsseli suhted on 2015. aastal võimule tulnud Seadus ja Õiglus (PiS) partei valitsusajal halvenenud, sest EL ei jaga Poola soovi olla ühenduses suveräänse riigina.

Exit mobile version