Uued Uudised

Prokurör: Rambouillet’ pussitaja oli radikaliseerunud islamist

epaselect epa09155248 French police officers secure the street near the Police Station in Rambouillet, France, 23 April 2021, following a knife attack. One police officer was attacked and killed by a knifeman, in what officials treat as a terror attack. EPA/IAN LANGSDON

Prantsuse politsei naisametniku surnuks pussitanud tuneeslane oli vahetult enne rünnakut vaadanud džihadistlikke propagandavideosid, ütles pühapäeval terrorismiasjadega tegelev prokurör, lisades, et võimud on küsitlemiseks kinni pidanud viis isikut.

Tapja nutitelefoni ja tema sotsiaalmeediapostitusi analüüsi järel pole põhjust kahelda tema radikaliseerumises, lausus pressikonverentsil prokurör Jean-Francois Ricard.

36-aastane ründaja Jamel Gorchene pussitas reedel Pariisi eeslinna Rambouillet’ politseijaoskonnas töötanud naist, kes oli naasmas lõunapausilt.

Tormates hoone fuajeesse, haaras ta ohvril selja tagant kinni ning pussitas teda kõhu- ja kõripiirkonda, hüüdes samal ajal “Allahu akbar” (“Jumal on suurim”).

Hoones olnud politseinik lasi Gorchene’i maha, kui too oli keeldunud oma 22-sentimeetrise teraga nuga maha viskamast.

Uurijad avastasid hiljem, et ta oli vaadanud vahetult enne rünnakut oma nutitelefonist videosid lauludest, milles ülistati džihaadivõitlejaid.

Hiljem leiti tuneeslase motorollerist koraan ja palvevaip, lisas Ricard.

Valvekaamera salvestusest võis näha, kuidas Gorchene külastas mõni tund enne jaoskonda jõudmist ajutist palvesaali Rambouillet’s.

Gorchene’i pühapäeval kinni peetud isa küsitlemisel selgus, et tema poeg oli asunud praktiseerima ranget islamit.

“Teisalt ütles isa samuti, et ei olnud enne selle aasta alguses täheldanud tema käitumises murettekitavaid märke,” lausus prokurör.

Ründaja nõbu, aga samuti paar, kes pakkus ulualust Gorchene’ile, kui ta 2009. aastal ebaseaduslikult Prantsusmaale jõudis, on endiselt vahi all. Pühapäeval peeti kinni teinegi nõbu.

Uurijad püüavad Ricard’i sõnul mõista, mis ajendas Prantsusmaa eriteenistustele tundmatut ja ilma kuriteoregistrita meest seda jõhkrat veretööd toime panema.

Prantsusmaal on viimastel aastatel erinevates islamistlikes terrorirünnakutes tapetud üle 250 inimese. Ricardi märkis, et Rambouillet’ rünnak oli 2014. aastast alates juba seitsmeteistkümnes.

Gorchene, kes sai mullu Prantsusmaa elamisloa, käis möödunud kuul esmakordselt pärast kodumaalt lahkumist Tuneesias oma perekonda külastamas.

Prantsuse valitsus pidas laupäeval seoses rünnakuga erakorralise kohtumise. President Emmanuel Macron kohtus Rabouillet’ politseiülemaga ja hiljem ohvri abikaasaga, teatas presidendikantselei.

Peaminister Jean Castex katkestas oma visiiidi Occitanie’ regioonis, et pidada erakorraline kohtumine sise-, õigus- ja sõjaväeministriga, mis kestis kaks tundi.

“Riik ei alistu kunagi islamiterrorismile,” lubas president suhtlusvõrgustikus Twitter.

Siseministri Gérald Darmanin ütles, et üle terve riigi suurendatakse politseijaoskondades julgeolekut. (AFP-BNS)

Exit mobile version