Uued Uudised

Rootsi vallad on hädas – liiga palju vastu võetud migrante on põhjustanud kohalike maksude tõstmise vajaduse

TO GO WITH AFP STORY by SOREN BILLING - FILES - Policemen and a group of migrants stand on the platform at the Swedish end of the bridge between Sweden and Denmark in Malmo, Sweden, on November 12, 2015. The country's inability to integrate immigrants is pre-occupying the Swedish public and policymakers now that Sweden is taking in record numbers of refugees who will eventually need to find work to become fully-fledged active members of society. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / STIG-AKE JONSSON +++ SWEDEN OUT +++

Rootsi Filipstadi vald seisab silmitsi finantskriisiga, kuna 2015. aasta migratsioonikriisi ajal võeti liiga palju migrante ning vald soovib nüüd kulude katteks maksude tõstmist kümme protsenti.

Kavandatav maksutõus peaks toimuma 2022. aastaks ja see on vastus varjupaigataotlejate massilisest migratsioonist tingitud sotsiaalkulude suurenemisele. Kohaliku sotsiaaldemokraadist poliitiku Åsa Hååkman Felthi sõnul vajab piirkond hädasti abi, vahendab Expressen.

“Vallas pole meil töökohti hea haridusega inimestele, nii et nad kolivad minema. Jäävad need, kellel pole haridust ja kes pole tööturule minekuks valmis. Võib-olla isegi kirjaoskamatud, ”sõnas Felth. „Muudatuste tegemine maksab palju, peame alustama nii-öelda nullist.”

Ta lisas, et riigi valitsuse lubatav rahastamine oli lihtsalt „tilk ookeani”, öeldes, et omavalitsus sai vaid umbes 10 miljonit Rootsi krooni (miljon dollarit), samas kui selleks oli vaja vähemalt 100 miljonit krooni (10,3 miljonit dollarit).

Sotsiaalminister Lena Micko, kes on samuti sotsiaaldemokraat, ütles, et kuigi valitsus oli Filipstadi olukorrast teadlik, siis arvestada tuleb ka teiste omavalitsuste vajadustega.

„Heaolu kaitsmiseks on vaja meetmete kombinatsiooni. Omavalitsused peavad oma väljakutsetega hakkama saama. Riik peaks seda tööd toetama, kuid suur vastutus lasub ka omavalitsustel,“ sõnas naine.

Filipstad lõi häirekella esmalt septembris nende eelmise aasta majandusliku olukorra pärast, märkides, et paljud töötanud maksumaksjad on ära kolinud, nõrgendades üldist maksubaasi.

2018. aastal ennustas riikliku konjunktuuriinstituudi (KI) juhataja Urban Hansson Brusewitz, et omavalitsused on sunnitud suurendama makse, et tasuda rahvastiku kasvu ja massilise rändega seotud sotsiaalkulud.

“Oleme silmitsi demograafiliste väljakutsetega, mis aga paneb mind pisut muretsema, et omavalitsused võivad olla sunnitud makse tõstma,” ütles ta.

Rootsis toimuvat võib võrrelda EL-i “präänikuga”, kus migrante vastu võtma soostunud riigid saavad nende sisseseadmiseks ühekordse, suurena tunduva pearaha, kuid edasised kulud, mis on kordades suuremad, tuleb vastuvõtjal juba endal kanda.

Allikas: Breitbart

Exit mobile version