Uued Uudised

Streigilaine Soomes jätkub ja uue valitsuse moodustamine võib osutuda võimatuks

Helsinki 25.11.2019 Helsinki lennujaam. Streik. Strike at the Helsinki airport. Finnish airport workers’ union joined a solidarity strike on behalf of 9,000 employees at the publicly-owned postal service Posti, who have been on a two-week strike against pay cuts. Foto Sander Ilves, Postimees

Riikliku vahendaja sõnul pole metsatööstuste ühenduse ja tööstusametiühingute liidu vahel toimuvatel läbirääkimistel kompromissettepaneku eeldusigi. Läbirääkimiste  läbikukkumine on esimene samm esmaspäeval algavate hiiglaslike streikide realiseerumise poole.

Riikliku lepitaja sõnul algavad streigid tööstuses esmaspäeval 9. detsembril. Kolmepäevasele streigile järgnevad tööandja määratud töösulud, mis jõustuvad 12.12. ja vältavad kuus päeva.

Streik mõjutab tööstusliidu 10 lepinguala ja umbes 35 000 töötajat. Töösulg omakorda mõjutab kokku 32 sae- ja vineeri-, spooni- ja liimivabrikut Metsä Groupi, Pölky, Stora Enso, UPM-i ja Versowoodi tehastes.

Osapooltel on olnud erimeelsusi muu hulgas seoses tööandja poolse tööajapikenduse ja palkadega.

Esmaspäevases streigis osalevad lisaks keskastme teenistujaid ühendav  YTN ja ametiliit PRO. Lisaks 35 000 tööstusliiduga seotud töötajale osaleb YTNist streigis 50 000 keskastme juhti. PRO seevastu teatab, et streigi ulatuseks nende liidus on 10 000 eksperti ja tootmisjuhti. Streiki toetab ka Soome Ehitajate Keskliit.

Tööstusliit väidab oma veebisaidil, et mõnes valdkonnas läbirääkimised alles jätkuvad, kuid tõenäoliselt need streigi algust ei mõjuta. Mõningail teistel tööstusaladel läbirääkimised siiski jätkuvad või on just alanud. Soomes on igal sügisel streigilained ehk soome keeles „lakkosuma“.

Äsja lõppes ju ulatuslik postiala streik, millega solidariseerusid mitmed elualad. Paraku viis see streik või õieti selle läbikukkunud ärahoidmine Antti Rinne punarohelise valitsuse tagasiastumiseni.

Uus ulatuslik streik võib aga kõigutada Soome ühiskonnarahu sedavõrd, et praegused kavatsused jätkata sama valitsuspõhjaga kui seni viivad siiski erakorraliste valimisteni.

Soome ajakirjandus on juba jõudnud teravalt kritiseerida peaminister Rinnet sellepärast, et ta lasi ise ennast nimetada uue koalitsiooni pealäbirääkijaks ning püüab tulla tagasi valitsusse näiteks tööministrina. Opositsioon peab seda valijate petmiseks.

Täna, kui kogu Soome tähistab iseseisvuse saavutamise 102. aastapäeva ning meenutatakse ühtlasi Talvesõja alguse 80. aastapäeva, mille puhkemist on  Venemaal on sealse Võidu muuseumi stalinistlikus publikatsioonis üritatud ajada taas soomlaste kaela, vaibub poliitiline võitlus hetkeks, kuid lööb uuesti lõkkele juba laupäeval.

Ehkki ennustatakse uue valitsuse sündi juba järgmisel nädalal, võib uus suur streik muuta selle väga raskesti teostatavaks. Seni aga jälgigem presidendilossi pidustusi ja tualettide lumma.

Exit mobile version