Uued Uudised

Uuring: Suurbritannia moslemid tahavad elada islami reeglite järgi ja on antisemitistid

April 5, 2024, London, England, United Kingdom: Protesters gather for the annual pro-Palestine Al Quds march organised by the Islamic Human Rights Commission, starting at the Home Office in central London and advancing towards Downing Street, to mark the last Friday of Ramadan. The demonstration coincides with international outrage over the tragic deaths of seven aid workers in Gaza, as the Israel-Hamas war reaches six-months following the October 7 Hamas attack in Israel. (Credit Image: © Thomas Krych/ZUMA Press Wire)

Ühendkuningriigis Henry Jackson Society poolt tellitud hiljutise uurimusküsitluse tulemused peegeldavad murettekitavalt Lääne moslemikogukondade suhtumist – 49% vastanutest leiab, et Iisraeli riiki ei tohiks eksisteerida ja 46% avaldab toetust Hamasile (kõigest 3% toetab konfliktis Iisraeli).

Küsimusele, kas Hamasi terroristid vägistasid ja mõrvasid 7. oktoobri rünnakus Iisraeli tsiviilelanikke, vastas nõustuvalt vaid 24%, 39% leidis, et midagi sellist aset ei leidnud ja 38% vastas, et ei oska öelda.

Lisaks leiab 52% vastanutest, et BBC on kallutatud ja toetab avalikult Iisraeli. Samas on BBC-d korduvalt kritiseeritud Gaza konflikti ebatäpses vahendamises ja Hamasi soosimises ning BBC araabiakeelne osakond peatas töösuhte mitme ajakirjanikuga, kes nimetasid konflikti oma sotsiaalmeediapostitustes lootuskiireks ja iisraellasi „sionistlikeks varasteks ja anastajateks“.

46% vastanud moslemitest arvab, et juutidel on liiga suur mõju Ühendkuningriigi valitsuse poliitikale. Samuti tahavad Suurbritannia moslemid ühiskonna sekulaarsuse vähendamist ja omaenda religioossete tõekspidamiste juurutamist. Kaks kolmandikku (63%) Briti moslemitest soovib haiglatesse ja teistesse mittereligioossetesse hoonetesse islami palvetube ning 65% toetab Eid-al-Fitri (paastu lõpupüha) lisamist Suurbritannia riiklike pühade hulka.

57% vastanutest nõuab halal-toidu kohustuslikku sisseviimist koolidesse ja üle poole (52%) leiab, et prohvet Muhamedi kujutamine piltidel peaks olema kriminaliseeritud.

Uurimusküsitluse järgi toetab 61% moslemitest hetkel Briti leiboriste ja vaid 16% arvab, et riik ei vaja islamistlikku parteid. Samuti on vaid väike vähemus (23%) arvamusel, et islam ei peaks olema Suurbritannias ametlik religioon ja et riik ei peaks hakkama rakendama šariaati.

Kõigest 17% leiab, et naised ei pea tingimata püsima ühiskonnas tagaplaanil ja vaid 28% leiab, et homoseksuaalsuse kriminaliseerimine oleks valeks. Ühtlasi toetavad moslemid polügaamia seadustamist.

Allikad: Henry Jackson Society, The Telegraph

Exit mobile version