Uued Uudised

Eesti teater sattus probleemi otsa: mehed säravad laval, naised nukrutsevad saalis

epa09084454 Members of the audience wear protective masks and sit spaced apart at the first in-person performance at the Berliner Ensemble theatre in 2021 during the coronavirus (COVID-19) pandemic, in Berlin, Germany, 19 March 2021. Theatres and other cultural venues are opening in Berlin this and in coming weeks under careful hygiene regulations. At the Berliner Ensemble all guests had to have a negative COVID test from the same day in order to be permitted entry. EPA/Sean Gallup / POOL

Kultuurilehest Sirp alguse saanud „probleem“ on mõne nädalaga jõudnud ka päevalehtedesse ja Eesti Ekspressigi. Nimelt on feministlikel teatraalidel mure: miks on nõnda, et mehed teevad ja naised vaatavad teatrit.

„Naised on jäänud teenimatult meeste varju,” ütleb Vanemuise teatri juht Kristiina Alliksaar, keda Ekspress peab omamoodi valgeks vareseks tema ameti ja soo kombinatsioonis. „Mehed teevad ja naised vaatavad teatrit, nagu näitab statistika,” võtab teatrikriitik Andrei Liimets kokku iganenud soostereotüüpide käes vaevleva Eesti teatri. Lavastaja ja näitleja Kertu Moppel aga kurdab, et teatripreemiaid jätkus ennekõike just meestele.

Nii jõutaksegi tõstatatud probleemi tuumani: teatripäeva jäi varjutama teatriringkondades lahvatanud küsimus: miks naised kunagi lavastajapreemiat ei pälvi? Ligi neljakümne aasta jooksul on parima lavastajana tunnustatud 39 meest ja üht naist.

„Tehku siis paremaid lavastusi!“ põrutab tunnustatud meeslavastaja.

Exit mobile version