Uued Uudised

Eesti konservatiivsed poliitikud avaldavad toetust USA-le

U.S Army paratroopers assigned to 1st Brigade Combat Team, 82nd Airborne Division prepare to board an aircraft bound for the U.S. Central Command area of operations from Fort Bragg, North Carolina, U.S. January 4, 2020. U.S. Army/Spc. Hubert Delany III/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Kui Eesti poliitikamaastikul valitseb endiselt pühadeaegne loidus ja Lähis-Idas toimuv pole eriti kedagi sõnakamaks muutnud, siis konservatiivsed poliitikud on märku andnud toetusest USA-le.

Välisminister Urmas Reinsalu rõhutas usutlused “Aktuaalsele kaamerale”, et USA kasutas Iraagis Iraani kindrali Qasem Soleimani vastu suunatud rünnaku korraldamisel oma enesekaitseõigust ning Eesti seda kahtluse alla ei sea.

“Kui me vaatame praegu seda pingete olukorda, kui palju on Iraan provotseerinud möödunud aastal, mis puudutab Hormuzi lahel laevade kinnipidamist, Ühendriikide drooni allalaskmist, mis puudutab Saudi Araabia õliväljade tulistamist, Hezbollah’i tegevust,” selgitas Reinsalu. Tema sõnul tuleb öelda, et Ameerika Ühendriikidel on kahtlemata olemas ÜRO põhikirja järgi oma enesekaitseõigus.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ridades europarlamenti valitud Jaak Madison leiab, et arvestades Iraani ründavat käitumist USA suunal oli USA vastusammuna Iraani revolutsioonikaardi kindrali tapmine õigustatud.

“Kuna on toimunud rünnakud saatkonna ehk rahvusvahelise õiguse kohaselt USA esinduse vastu Iraani kaasabil ja heakskiidul ning ilmselgelt polnud härrasmees Iraanist turistina puhkust veetmas naaberriigis, siis antud käik oli täiesti õigustatav,” kirjutas Madison sotsiaalmeedias.

Ta tõstis esile, et Iraani islamiradikaalne valitsus represseerib Iraanis ilmalikke kodanikke ja opositsiooni, samuti ei tohi unustada Iraani tegevust Jeemenis, Iraani tegevusr Iraagis, Iraani poolt heakskiidetud terrorirünnakuid või Iraani-Venemaa häid pragmaatilisi suhteid.

USA president Donald Trump hoiatas laupäeval, et Ühendriikidel on Iraanis sihikul 52 objekti, millele antakse väga kiiresti väga jõuline löök, kui islamivabariik ründab USA kodanikke või vara.

Breitbart kirjutab sellest, kuidas Iraani diktaator ajatolla Ali Khamenei säutsus kolmapäeval, et USA on võimetu reageerima Iraani rünnakutele Ameerika töövõtjate, sõdurite ja diplomaatide vastu: “Te ei saa midagi teha,” kirjutas ta Twitteris ja neljapäeva hommikul tuli USA-lt vastus iraanlasest kindrali tapmisega.

Exit mobile version