Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Tagasivaade: Donald Trump astus võitlusse võimuladvikuga ja võitis

-
30.10.2020
President Trump SpaceX Falcon 9 raketi stardil Canaverali neemel.
© Scanpix

Valge Maja kodulehel on toodud kokkuvõte põhjustest, mis tagasid president Donald Trumpile edu eelmistel presidendivalimistel.

„Donald J. Trump võitis presidendivalimised, kuna astus vastu nii Vabariikliku kui ka Demokraatliku Partei võimuladvikule. Poliitiline klass – nende seas ka parteide liidrid, tasu saavad konsultandid, lobistid, toetatud vabaühendused, peavoolumeedia jpt – oli juba liiga pikalt ignoreerinud miljonite kesk- ja töölisklassi kuuluvate ameeriklaste muresid. Need ameerika pered ei pidanud end ei demokraatideks ega vabariiklasteks, vaid ameeriklasteks. Ja nad soovisid muutusi.

Karjääripoliitikud seda sõnumit ei mõistnud. Ameerika inimeste kuulamise asemel otsustas establishment neid hoopis õpetama asuda. Kongressi demokraadid oleksid võinud liituda president Trumpi ja vabariiklastega, et teha muudatusi infrastruktuuris, immigratsiooni-, tervishoiu- ja majanduspoliitikas, sõjaväes ning paljudes teistes valdkondades. Selle asemel veetsid demokraadid neli aastat Trumpi poliitikat õõnestades ja raiskasid aega – ning miljoneid maksumaksja raha – poliitiliste ja meediatrikkide korraldamisele.

Ent ajal, mil vasakpoolsed tegelesid ameeriklaste tahtele vastu võitlemisega, asus president Trump tööle.

Ta asendas NAFTA [Põhja-Ameerika Vabakaubanduse Leping] – asi, mida olid nii vabariiklastest kui ka demokraatidest poliitikud juba aastaid teha lubanud. Trumpi sõlmitud USA-Mehhiko-Kanada leping tasakaalustab taas kaubandust, kaitseb Ameerika tööjõudu ja muudab USA tootjad ning autotootjad konkurentsivõimelisemaks.

Ta vähendas ameeriklaste makse enam kui 80%, alandas keskmise sissetulekuga perekondade maksukoormust, kahekordistas lapse kohta antavat maksusoodustust ja ligi kahekordistas tavapäraseid soodustusi.

Trump lõpetas Obama ajal toimunud energiasõja. Välismaisele naftale tuginemise asemel on Ameerika praeguseks maailma suurim nafta- ning loodusliku gaasi tootja. Möödunud aastal, esmakordselt 67 aasta jooksul, eksportis Ameerika rohkem kui importis.

Ta astus vastu farmaatsiahiidudele ning võimaldas seaduslikult importida testitud ja turvalisi retseptiravimeid Kanadast ning mujalt. 2018. aastal toimus Ameerikas viimase poole sajandi suurim retseptiravimite hinnalangus.

Ta vähendas sissetulekute ebavõrdust ning lihttööliste palgad kasvasid kiiremini kui juhtivtöötajate omad, kõige kiiremini aga kasvasid ülikoolihariduseta töötajate palgad.

Trump peatas immigratsiooni, et pandeemia möödumisel oleks tööturul eelisõigus ameeriklastel. Ta sulges ka augud viisaseadustes, mis võimaldasid ettevõtetel asendada ameeriklastest töötajad odava välistööjõuga.

Ta tegi muudatusi justiitssüsteemis ning reformis Cintoni-aegset kriminaalseadust, millega sattusid vangi liiga paljud noored mustanahalised mehed. Praegu on Ameerika mustanahaliste protsent vanglates 31 aasta madalaim.

Ta reorganiseeris Ameerika sõjaväe, tagas sõjaväelaste suurima palgatõusu kümne aasta jooksul ja temast sai esimene Ameerika Ühendriikide president pärast Ronald Reaganit, kes ei alustanud ühtegi sõda. Ta pidas veteranide hooletusse jätmist veteranideministeeriumi süüks, allkirjastas vastava akti ning taandas üle 2500 ministeeriumi ametniku väärtegude ja muude probleemide tõttu.

Trump kasutas väga julget diplomaatiat, et tagada rahu Lähis-Idas. Sõja algatamise või Iraani terroristidele raha andmise asemel toetas ta oma liitlasi.

Ta kaitses Medicare tervisekindlustusprogrammi ja sotsiaalkindlustussüsteemi skeemide eest, mis oleksid löönud segi 180 miljoni ameeriklase tervisekindlustusplaani.

Ta tegi Ameerika ajaloo suurima investeeringu rahvusparkide ja avaliku maa korrastamiseks ning kirjutas alla seadusele, mis kaitseb riigi looduspärandit.

Trump kaitses ameeriklaste patriotismi nende eest, kes tahtsid seda hävitada – ja seda sõna otseses mõttes –, kehtestades kõrgemad trahvid monumentide ja mälestusmärkide kallal vandaalitsejatele.

Tema käe all tõusis Ameerika majandus ajaloo tugevaimaks, toimusid rekordilised palgatõusud ja tööpuudus langes rekordmadalale; lisaks vähenes vaesus, seda ka mustanahaliste ameeriklaste, latiinode ja teiste hulgas. Ning nüüd, mil Ameerika end pärast ülemaailmset koroonaviiruse pandeemiat taas avab, on riigi majanduse taastumine ajaloo kiireim.

Poliitilisse klassi mittekuuluvad ameeriklased näevad selgeid tulemusi. Rahva enamus kinnitab, et neil läheb praegu paremini kui neli aastat tagasi. Väga paljud ameeriklased ütlevad isegi, et neil läheb president Trumpi esimese ametiaja järel paremini kui Barack Obama esimese ametiaja järel, George W. Bushi presidendiks olemise järel või isegi Ronald Reagani järel.

Ameerika inimesed soovisid muutusi. Võimuladvik neid ei kuulanud. Kuid kõigi perede õnneks üle kogu riigi, president Trump kuulas – ja see on alles algus.