Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti hinnalangus püsib Euroopa tipus, oma roll on valitsuse aktsiisilangetamisel

-
07.12.2020
Eesti inimestel jääb rohkem raha enda tarvis. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

LHV panga majandusanalüütiku Kristo Aabi sõnul püsib Eesti hinnalangus Euroopa kontekstis endiselt tipus – senise statistika põhjal odavnesid novembris vaid Kreekas hinnad rohkem kui Eestis.

“Hinnalangus on kevadest alates püsinud üsna stabiilselt ühe protsendi ümber. Eranditeks on olnud vaid mai ja oktoober, kus hinnad langesid peamiselt ühekordsete tegurite tõttu keskmisest rohkem,” ütles Aab BNS-ile.

Ta märkis, et hinnalangust on vedanud mootorikütuste hindade odavnemine ning nõnda oli see ka novembris.

“Nafta hind on maailmaturul püsinud stabiilselt kolmandiku võrra odavam kui möödunud aastal ning Eestis on see avaldunud diislikütuse ja bensiini odavnemises vastavalt ligikaudu 25 protsenti ja 10 protsenti,” täheldas Aab, kelle sõnul oli diislikütuse hoogsama odavnemise taga lisaks nafta hinnale ka valitsuse kehtestatud erakorraline aktsiisilangetus.

“Teistest kuluallikatest mõjutasid novembris hinnakasvu enim eluasemele tehtud kulutused, mis vähenesid energiahindade odavnemise taustal 3 protsenti,” märkis ta.

Kuna aasta teises pooles on elektri hinnalangus börsil taandunud, siis on Aabi hinnangut mööda ka eluasemekulutuste mõju tarbijahinnaindeksile vähenenud. Samas on analüütiku sõnul toiduainete ja jookide puhul hinnatõus aga jätkunud.

“Kui vaadata hindade liikumist laiemalt, siis võib viimaste kuude põhjal öelda, et teenuste hinnalangus on mõnevõrra aeglustunud, samal ajal kui kaupade puhul on langus süvenenud,” tõdes ta.

Väga suuri järeldusi pole Aabi hinnangul sellest aga mõtet teha, sest mitmetes kaubagruppides, näiteks majutuse, reisiteenuste ja lennupiletite puhul, on adekvaatse hinnataseme mõõtmine endiselt raskendatud, sest tehinguaktiivsus on valdkonnas tugevalt moondatud.

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks novembris võrreldes oktoobriga 0,1 protsenti, võrreldes eelmise aasta novembriga langes indeks aga 1,1 protsenti. (BNS)