Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reinhard Wolff: Selgitusi Türgi riigipöördele

-
15.07.2016
Türgi riigipööre-2

Avaldame siinkohal Red Ice Radio analüütiku Reinhard Wolffi lühiselgituse Türgis käimasoleva riigipöörde tagamaadest. Artikkel ilmus algselt inglise keeles Red Ice Radio kodulehel.

Selle artikli kirjutamise ajal jälgib šokis ja segaduses maailm Türgis lahti rulluvat sõjaväelist riigipööret.

Paljud ootavad vastuseid ja kahtlevad sõjaväe eesmärkides.

Huvitaval kombel arutles märtsis American Enterprise Institute’i kodulehel avaldatud artikkel Türgis areneda võiva sõjaväelise riigipöörde üle.

Selle autor David Rubin selgitab Türgi olukorda:

Tegu ei ole lihtsalt turvatunde kadumisega terrorismilaine ajal. Avalik võlakoormus võib olla stabiilne, kuid eravõlad on kontrolli alt väljas, turismisektor on vabalanguses ja valuuta langemine on puudutanud igaühe ostujõudu.

Valitseb lai arusaamine, arvestamata valimistulemusi, et president Recep Tayyip Erdoğan on kontrolli alt väljas. Ta vangistab oma oponente, võtab üle ajalehti paremal ja vasakul ning ehitab paleesid nagu hullumeelne sultan või isehakanud kaliif. Neil nädalatel on ta taas kord ähvardanud konstitutsioonikohtu laialisaatmisega.

Korruptsioon on kõikjal. Erdoğani poeg Bilal põgenes kuuldavasti võltsitud Saudi Araabia diplomaatilise passiga Itaaliast, kus politsei kahtlustas teda väidetavas rahapesuskandaalis.

Erdoğani sõnavõtud kergitavad kulme nii Türgis kui ka väljaspool. Koguni võimupartei liikmed sosistavad tema süvenevast paranoiast, mis mõne Türgi ametniku sõnul on jõudnud sinnamaale, et Erdoğan nõuab oma paleesse õhutõrjerakettide paigutamist kaitseks õhudessantväelaste poolt toimepandava inimröövi eest.

Nende tõendite valguses on käimasolev sõjaväeline riigipööre mõistetav. Lisaks on Erdoğan juhtinud Türgit üha islamistlikumas suunas, mil Türgi sõjavägi on pigem huvitatud sekulaarsetest väärtustest.

Samuti väärib märkimist, et Türgil on pikk ja värvikas sõjaväeliste riigipöörete ajalugu.

UU toimetuse kommentaar:

Hetkel liigub arvmamusliidrite seas ringi kaks peamist versiooni toimunust. Esiteks, et tegu oli Erdogani poolt täpselt korraldatud või vähemalt provotseeritud lavastusega ning teine tõenäolisem, et teatud grupil sõjaväelastel sai tõepoolest kõrini Erdogani sulatanimängimisest, aina tugevnevast islamiseerimisest, Süüria pagulaste ja kurdide probleemidest, pidevatest terroriaktidest ja armees tehtavatest puhastustest. Kuum veri teatavasti ei allu nii kergesti kaine mõistuse kontrollile, kui näiteks Põhjamaades. Kumb versioon on tõenäolisem näitab lähitulevik, kuid kindel on üks, et Erdoganil on nüüd hea võimalus kõik oma olulised poliitilised vastased ja demokraatlik opositsioon likvideerida. Selline riik igal juhul Euroopa Liitu ei sobitu, kahjuks on ta aga juba NATO liige ja sellega peab arvestama nii või naa.