Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Õiguskantsler: valge raamatu mõõdikud võivad viia ebaseaduslike piiranguteni

-
14.04.2021
Meeleavaldus Riigikogu ees 2021. aasta aprillis,
© UU

Õiguskantsler Ülle Madise hinnangul on valitsuse valge raamatu ehk ühiskonnaelu korraldamise kava koroonaviiruse leviku tingimustes mõõdikud küsitavad ja võivad viia ebaseaduslike piiranguteni.

Madise saatis riigisekretärile arvamuse, kus palus kaaluda riskitasemete määratlemiseks kasutatavate mõõdikute täpsustamist ja selget sõnumit ühiskonnale, et ühelgi mõõdikul ega riskitasemel ei ole automaatset seost põhiõiguste piirangutega.

“Piiranguotsused langetatakse alati vastavalt seadusele hoolika analüüsi ja alternatiivide kaalumise tulemusel. Teatavasti on lubatud vaid need piirangud, mis on nakkuse leviku vähendamiseks vältimatult vajalikud ja proportsionaalsed.”

Õiguskantsler märkis, et kui ettemääratud näiduvahemikega riskitasemed seotakse konkreetsete piirangutega, võib see viia sisuliselt põhjendamatute ning seega ebaseaduslike piirangute kehtestamiseni (või teatud juhtudel vastupidi, nakkuse leviku piiramiseks vajalike piirangutega hilinemiseni). Ka siis, kui lähtutakse eeldusest, et mõõdikud ja otsused ei ole automaatses seoses, juhitakse nende kaudu avalikkuse ootusi, mis võivad ärevuse foonil otsustajad väga raskesse olukorda seada ja lõpuks tingida õigusvastaste otsustega kahju tekitamise.

Allikas: ERR