Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

See on tõsine toetus: Poola tuleb Leedu-Valgevene piirile lähipäevil appi

-
12.07.2021
Leedu-Valgevene piiril on juba väljas ka Leedu terrorismivastased eriüksused.
© Scanpix

Kui Leedule pakub rändekriisi tõrjumisel abi selline migratsioonivastane riik nagu Poola, siis võib sellest tõesti abi olla – teised EL-i maad aitavad ainult neid vastu võtta.

Poola president Andrzej Duda väljendas pühapäeval lootust, et tema riik võimaldab Valgevenest tuleva seadusvastase rändega kimpus olevale Leedule abi.

“Loodan, et lähipäevil, kui mitte -tundidel küsimus laheneb ja me saame sellist abi anda,” ütles Duda Krakówis ühisel pressikonverentsil Leedu riigipea Gitanas Nausėdaga.

Tema sõnul on Poola piirivalvurid teistes Euroopa Liidu riikides ja väljaspool sedagi juba teeninud ja nende jaoks ei oleks see uus kogemus.

Duda märkis, et Poola võiks panustada Leedu-Valgevene piiri valvamisse Euroopa piirivalveagentuur Frontex koordineeritava tegevuse raames.

Nausėda palus oma Poola ametivennalt abi nii inimressursina kui tooniliste meetmetena. Tema sõnul on see vajalik et oleks võimalik kaitsta mitte ainult Leedu, vaid ka Euroopa Liidu välispiiri.

Sel aastal on Leedus kinni peetud 1634 ebaseaduslikku immigranti, peamiselt Aafrikast ja Lähis-Idast, kes on sisenenud riiki Valgevenest.

Kogu 2020. aasta jooksul peeti kinni 81 ja 2019. aastal 46 seadusevastast sisserändajat.

Leedu on viimasel ajal tugevdanud valvet Valgevene piiril, neid toetab nüüd ka Euroopa piirivalveagentuur Frontex.

Leedu-Valgevene piirile saadetakse täiendavalt sõjaväelasi, ütles Leedu siseminister Agnė Bilotaitė esmaspäeval pärast riigi kaitsenõukogu istungit.

“Praeguseks on meie piirile koondatud maksimaalne hulk Leedu piirivalvureid, samuti kaasatakse muid siseministeeriumi jõude, täna arutasime sisuliselt täiendava väe kaasamist,” ütles minister pressikonverentsil.

Sõjaväelaste täpset arvu ta ei nimetanud.

“Sõjavägi tuli piirivalvuritele toeks juba laupäeval, kuid me leppisime kokku, et piirivalvet tugevdatakse veelgi rohkema väega, ma ei tahaks üksikasjalikesse numbritesse minna, need on väga tundlikud,” sõnas Bilotaitė.

Ministri põhisõnum oli: “Me vaatame neid ohte tõsiselt ja eraldame piiri valvamiseks nii siseministeeriumist kui kaitsesüsteemist maksimaalsed jõud.” (BNS)