Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti ettevõtjad ütlevad läbi lillede, et Euroopa Komisjoni kliimapakett ei kõlba kuskile

-
14.09.2021
Selle loosungi on kirja pannud küll mürkrohelised kliimaekstremistid, aga sama meelt on ka ettevõtjad, tõsi küll, teiselt suunalt.
© Scanpix

Viimastel päevadel on mitmed ettevõtjate ühendused avaldanud arvamust Euroopa Komisjoni kliima ja energeetikaalaste seadusmuudatuste paketi “Eesmärk 55” kohta, mis tavaliselt algavad poliitkorrektse kiidujutuga “rohepöördele” ja lähevad siis sujuvalt üle Tõnissoni stiilis tõdemusele, et “eks ta üks lurr ole!”

Eesti Tööandjate Keskliidu sõnul ei tohiks Eesti tegevused Euroopa Komisjoni kliimapaketi ellu rakendamiseks olla oluliselt jõulisemad, kui Euroopa üldine kava, ilma selge plaanita, kuidas see tõstab Eesti ettevõtete konkurentsivõimet ja kuidas kompenseeritakse saamatajäänud tulu või muu tekkinud kahju.

Eesti Tööandjate Keskliit edastas oma seisukohad Euroopa Komisjoni kliima ja energeetikaalaste seadusmuudatuste paketi “Eesmärk 55” kohta keskkonnaminister Tõnis Mölderile.Tööandjate sõnul on positiivne, et kliimapakett käsitleb kliimaeesmärgi saavutamiseks vajalikke tegevusi ja valdkondi koos, vähendades fragmentaalsust ning andes aimu ambitsiooni ulatusest. Samas on veel ebaselge, milliseks kujuneb täpselt õigusaktide detailne sisu ja ambitsioonikus. Liit avaldas soovi, et valitsus kaasaks ettevõtjaid sisuliselt ja liigutaks infot kiiresti ning avatult nii riigi kui Euroopa Komisjoni suunal.

Samas leiavad tööandjad, et pakett ei sisalda veel mõjuhinnanguid liikmesriigiti ega tegevus- või eluvaldkondade lõikes, mis teeb paketi üle otsustamise ja planeerimise väga raskeks. Liidu teatel oleks aus ja õiglane inimesi informeerida, milline on paketi mõju lisaks heitgaaside vähenemisele. Muret tekitavad tööandjatele ka ootamatud suunamuutused ja varasemate kokkulepete kergekäelised hülgamised.

Põllumajandus-kaubanduskoda leiab, et kliimaneutraalsuse nimel peavad pingutama nii ettevõtjad, tarbijad kui ka riik, kuid samas ei saa rohepöördeeesmärkide saavutamine toimuda kohaliku tootmise ja loomade arvu vähendamise kaudu, leitakse põllumajandus-kaubanduskoja poolt keskkonnaministeeriumile saadetud arvamuses Euroopa Komisjoni kliimapaketi „Eesmärk 55“ kohta.

Rohepöördega kaasnevad muudatused peavad olema ettevõtete jaoks ka majanduslikult teostatavad, mille nimel tuleb pingutada nii ettevõtjatel, tarbijatel kui ka riigil üheskoos. Põllumajanduskoda peab oluliseks, et enne otsuste tegemist oleks olemas arusaam kliimapaketi ja EL-i roheleppestrateegiate koosmõjust Eesti põllumajandus- ja toidutootmisele.

Üks ettevõte ei vaevu kiidulaulu laulma, vaid ütleb otse. Viru Keemia Grupi hinnangul võib Euroopa Liidu kliimapaketi Fit for 55 (FF55) karmistamine tuua kaasa Eesti põlevkivisektori konkurentsivõimetuks muutumise 2030. aastaks.

VKG teatel puuduvad nii Eesti kui EL-i tasemel tehtud asjakohased mõjuanalüüsid, mis kinnitaksid, et senised regulatsioonid pole piisavad soovitud eesmärkide saavutamiseks, seega on nende hinnangul küsitav, kas eksisteerib vajadus uute regulatsioonide järele, seisab keskkonnaministrile saadetud kirjas.

Samuti puuduvad analüüsid, mis selgitaksid adekvaatselt välja regulatsioonide karmistamisest põhjustatava sotsiaalmajandusliku mõju nii riigile ja ühiskonnale laiemalt kui kitsamalt regulatsioonidest otseselt negatiivselt mõjutatud isikutele, sealhulgas VKG.

Nii tundubki, et kõigepealt lauldakse ära kiidulaul rohehüsteeriale ja siis leitakse, et see ei kõlba mitte kuskile.