Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Teadlasi võiks kuulata – professor hoiatab kiirustava lahkumise eest Vene elektrisüsteemist

-
28.01.2022
Venemaa elektrist saab loobuda siis, kui seda on millegagi asendada. Pilt on illustratiivne.
© UU

Rida Kaja Kallase valitsuse valest energiapoliitikast tingitud otsuseid on muutnud elektri luksuskaubaks ja olukord võib halveneda, kui edaspidiseid otsuseid sama uisapäi tehakse.

Eesti ei tohiks loobuda oma tootmisvõimsustest ega katkestama kergekäeliselt ühendust Venemaa elektrisüsteemiga, leidis TTÜ energiatehnoloogia professor Alar Konist “Vikerhommikus”.

“Kui ka seda meil enam ei ole (ühendust Venemaa elektrisüsteemidega – toim.), siis tekitab see riskikohtasid juurde. Kui igati normaalne on osta gaasi Venemaalt, siis miks peaksime elektri ostmise lõpetama, kui seda teeb näiteks meie naaber Soome? Jah, kui kogu Euroopa otsustab, et me üldse enam energiakandjaid ei osta Venemaalt, siis jah. Aga me ei pea ise tekitama keerulisi olukordi endale ja hakkame ise neid kangelaslikult lahendama,” rääkis Konist.

Konisti hinnangul aitavad ühendused meil sagedust hoida ja annavad teatud juhtudel võimaluse energiat liigutada.

Professori sõnul ei tohi elektrivarustuses välistada kõikide halbade stsenaariumite kokkulangemist. Näiteks, kui meil ei ole gaasi, tuulikute võimsust, päikesepaneelid on lume all ning olemasolevad vanad elektrijaamad on plaanilises või avariiremondis.

Põlevkivist saab Konisti sõnul elektrit toota senisest keskkonnasõbralikumalt, samuti kasutada põlevkivi ringmajanduses – näiteks ehituses. Ta nimetab põlevkivil baseeruvat energeetikat ka julgeolekugarantiiks, mida on asutud kõvasti alahindama.

Allikas: ERR