Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jaak Valge: Eesti ei tohiks õõnestada Ukraina kaitsevõimet!

-
14.02.2023
Jaak Valge
© UU

Neile Ukraina meestele vanuses 18-60 aastat, kes pole meditsiinilistel või mõnel muul põhjusel armeeteenistusest vabastatud, kehtib nende kodumaal väljasõidukeeld.

Eestisse on jõudnud siiski kümneid tuhandeid väekõlblikke Ukrainast pärit mehi. Väga paljud neist on tulnud Venemaa kaudu, sest Ukraina piirivalve ei luba neil riigist lahkuda.

Eriti hakkas teovõimeliste meeste osakaal tõusma suve lõpus. Osa neist on muidugi Eestist edasi sõitnud, aga PPA andmetel oli juba eelmise aasta lõpu seisuga Eestis antud ligi kuuele tuhandele 18-60 aastasele mehele ajutine kaitse.

Ajutise kaitse andmisel ei kontrolli Eesti, kas need mehed on Ukraina sõjaväeteenistusest vabastatud. Ka Poola ja Tšehhi ei kontrolli seda, ent sinna tulevad mehed Ukraina kontrolli läbinuna peamiselt otse Ukrainast. Küll aga kontrollitakse seda Lätis ja Leedus, kuhu mehed tulevad samuti läbi Venemaa. Niisiis on Eesti erand.

Et Eesti kodanikud ei kiida riigi sellist käitumist heaks, seda kinnitab MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi läbi viidud küsitlus. Tulemuste kohaselt ei pea et 61 % vastajatest õigeks, et ajutine kaitse antakse Eestis 18-60-aastastele Ukraina meestele, kellele on kodumaal kehtestatud väljasõidukeeld.

Olen juba kevadest alates juhtinud tähelepanud, et seesuguse poliitikaga õõnestatakse Ukraina kaitsevõimet.”

Jaak Valge, EKRE Riigikogu saadik