Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ukraina kannatab sõdurite puuduse all, kuid tema liitlased, sealhulgas Eesti, mehi koju ei saada

-
26.05.2024
Mis kasu on Ukraina lipust välisministeeriumil, kui Eesti laseb Ukraina sõjaväekohuslastel siin redutada?
© UU

Alljärgnev uudis on mõttekohaks Kaja Kallase valitsusele, kes on Eestist teinud Ukraina desertööride paradiisi ja keeldub neid kodumaale saatmast. Oleks Eesti valitsus juba pärast president Zelenskõi Eesti-visiiti tegutsema hakanud, oleks sealsetel rinnetel ehk kergem, kuid nii Kaja Kallas kui siseminister Lauri Läänemets deklareerisid, et sõjaväekohuslasi välja ei saadeta.

Uue mobilisatsiooniseaduse kohaselt seisavad Ukraina mehed nüüd valiku ees: kas täita oma kohustusi ja oodata eesliinile saatmist või proovida kõrvale hiilida ning riskida karistuse ja hukkamõistuga, teatas laupäeval telekanal CNN, mida vahendas uudisteagentuur UNIAN.

Tundmatuks jääda soovinud Ukraina komandör ütles telekanalile, et sõdurite puudus avaldab lahinguväljale laastavat mõju.

“Kui meil oleks Avdijivkas 1000–1500 sõdurit rohkem, siis oleksime kaitsnud nõrku kohti, mille kaudu vaenlane edasi tungis. Kui meil oleks olnud rohkem inimesi, siis oleksime palju kauem vastu pidanud,” ütles sõjaväelane telekanalile.

“Sõdurid vajavad korralikku puhkust ja mitu kuud. Nad peavad paranema, lõõgastuma ja unustama. Nad peavad kulutama oma higi- ja vereraha oma majanduslike ja isiklike probleemide lahendamiseks,” jätkas sõjaväelane.

“Kui palju inimesi välja kutsutakse, pole selge. Kuid juba mõned sõjaväelased mõtlevad, kas see üldse toimib. Nende suurim mure on see, et nad lõpetavad rühmadega, mis on täis inimesi, kes on kohal ainult sellepärast, et keegi neid sundis,” seletas komandör.

Paljud inimesed tunnevad sõjaväelase sõnul muret selle pärast, et nad saadetakse automaatselt eesliinile, kuid allika kinnitusel see nii ei ole.

“Kui oled näiteks spetsialist, kes töötas tsiviilelus infotehnoloogia vallas, raamatupidamises, projektijuhtimises või kasvõi kokana või ametnikuna, siis on sind ka kaitseväel oma oskustega vaja ja saad anda võidusse suure panuse liitudes Ukraina relvajõududega,” lisas komandör.

Ukrainas jõustus nädal tagasi laupäeval ühtlasi uus mobilisatsiooniseadus, millega langetati teenistusse kutsumise iga ja karmistati karistusi väeteenistuse vältijatele.

Seadusega muudetakse mõningaid Ukraina seadusi sõjaväeteenistuse, mobilisatsiooni ja sõjaväkke registreerimise küsimustes.

President Volodõmõr Zelenskõi allkirjastas seaduse 16. aprillil. Mobilisatsiooni alla kuuluvad sõjaväekohuslased vanuses 25-60 eluaastat. (BNS)