Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Suurbritannia uuring näitab kanepi ohtlikku mõju noorte psüühikale

-
28.05.2024
Kanepi pahvimine on mitmel pool maailmas vabaks lastud.
© Scanpix

Tugevatoimelise kanepi negatiivsest mõjust psüühikale, eriti aga noorte inimeste psüühikale, on hakatud rääkima üha enam. Näiteks on Ühendkuningriigis läbiviidud uurimuse järgi just 16–18-aastastel tugevatoimelist kanepit tarbinud noortel kaks korda suurem tõenäosus kogeda hiljem psühhootilisi episoode nagu hallutsinatsioonid ja luulud. Uurimustööd juhtinud Bathi ülikooli psühholoogiaprofessor Lindsey Hines rõhutas pressiteates just kanepi negatiivset mõju noorte aju arengule.

Ühendkuningriigis läbiviidud uurimuse jaoks analüüsiti 14 000 noore täiskasvanu (vanuses 16-18) andmeid ja kui nad olid saanud 24-aastaseks viidi nende hulgas läbi küsitlus, milles paluti öelda, kas ja millist kanepit nad on tarbinud ja kas nad on kogenud hallutsinatsioone või luulusid.

Selgus, et 6,4% kanepit tarbivatest noortest olid kogenud psühhootilisi häireid. Kanepit mitte tarvitavatest noortest oli psühhootilisi häireid kogenud 3,8% vastanutest. Tugevatoimelise kanepi tarvitamisega alustanud noortest koges psühhootilisi häireid 10,1%, samas kui nõrgatoimelise kanepi tarvitajatest koges häireid 3,8%. Professor Hinesi sõnul on oluline tähelepanek, et uurimuses osalenud noored, kes ei olnud enne kanepitarbimisega alustamist psühhootilisi häireid kogenud, teatasid neist kanepiga tarvitamise alustamise järgselt. „Need tulemused toetavad hüpoteesi, et tugevama toimega kanepi kasutamine võib vaimset tervist negatiivselt mõjutada.”

Viimase paari aastakümne jooksul on ebaseaduslikust marihuaanast valmistatud tooted muutunud üha kangemaks. Ajakirjas Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging avaldatud uurimuse kohaselt on tetrahüdrokannabinooli (THC, mis on kanepitaime saaduste kanepiürdi ja mõnuaine peamine psühho­aktiivne kom­ponent) kontsentratsioon erinevates toodetes tõusnud 10 protsendilt 14 protsendile. „See on probleem,“ ütles New Yorki Mount Sinai  sõltuvushäirete instituudi direktor Yasmin Hurd portaalile Epoch Times. „Paljud ei oskagi aimata, et praegu tarbitav kanep – suurem osa sellest või lausa kõik – on palju tugevama toimega.“

2017. aastal läbiviidud ja ajakirjas The American Journal of Psychiatry avaldatud uurimus näitas, et neil, kellel on kanep põhjustanud kasvõi ühe psühhootilise episoodi, on 47 protsenti suurem risk haigestuda skisofreeniasse või kogeda bipolaarset meeleoluhäiret. Narkootikumidest põhjustatud psühhoosi põdevatest inimestest pooltel tekkis kolme aasta jooksul skisofreenia ja ülejäänud pooltel bipolaarne häire.  2023. aastal avaldatud Taanis läbiviidud uurimus näitas omakorda, et kanepi tarbimisest tekkiv skisofreenia ohustab eriti noori mehi.

Ehkki kanepi tarbimine ei tekita psühhoosi sugugi mitte kõigil, on Hurdi sõnul riskiteguriteks kanepi tarvitamisega alustamine enne 16. eluaastat, sage kanepi tarbimine ja tugevatoimelise kanepi tarbimine. Samuti mängib rolli geneetiline eelsoodumus.

Allikas: Epoch Times