Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ameerikas laieneb protestiliikumine laboriliha pealesurumise vastu

-
29.05.2024
Laboris loodud “kanaliha”.
© Scanpix

USA majandusteadlane ja New York Timesi kolumnist, vaadetelt liberaalne Paul Krugman arutleb oma hiljutises audiokolumnis Donald Trumpi MAGA-liikumise populaarsuse üle, sidudes selle protestidega laboriliha laiema kasutuselevõttu vastu. Krugman ei suuda mõista, kuidas saab MAGA liikumine olla nii populaarne ja miks on näiteks Florida ja Alabama osariikides laboriliha keelatud. Krugmani sõnul peegeldab see praeguste parempoolsete mõtteviisi, mille kohaselt tahab eliit lõpetada võimaluse elada traditsioonilist ameerikalikku elu. „Nad tahavad, et sa ei kasutaks enam gaasipliiti, nad tahavad, et sa ei sõidaks enam suure maasturiga, ja nende keskkonnapoliitika piirab põhimõtteliselt ameeriklaste vabadusi,“ pilkab Krugman. Tema sõnul on tegemist mõtteviisiga, mis soodustab vandenõuteooriate tekkimist.

Samas viitab Krugmani arvamusavaldust kommenteerinud The National Pulse tõsiasjale, et võitlus kliimamuutustega tähendabki tegelikkuses võitlust vabadustega ja toob endaga elatustaseme drastilise languse. Tuleks vaid heita pilk Euroopasse, kus agressiivne rohepoliitika on ajanud tänavatele põllumehed ja kus kodu kütmine ei ole mõnel pool, näiteks Ühendkuningriigis, inimestele enam taskukohane.

Krugman viitab, et laboriliha kasuks räägib kasvuhoonegaaside vähendamise vajadus, kuid näiteks ühe möödunud aastal avaldatud uurimuse kohaselt tekitab laboriliha tootmine ligi 25% rohkem CO2 kui päris liha tootmine. Lisaks ei ole ka mingi saladus, et liha asendamine nn alternatiivsete valguallikatega (nt putukatega) käib täistuuridel ja avalikult. Seega ei ole Ameerika parempoolsete mured sugugi mitte laest võetud. Nad seisavad tegelikult vastu vägagi reaalsetele ohtudele. Columbia filosoof Nicolás Gómez Dávila on öelnud: „See, mida räägib reaktsionäär, ei huvita kedagi mitte kunagi. Ei selle jutu rääkimise ajal, kuna see tundub absurdsena, ega ka mitte paari aasta pärast, kui see tundub ilmsena.“

Ja ehkki Krugman püüab näidata, nagu oleks parempoolsete vastuseis laborilihale ja putukavalgule ajuvaba ja juhitud nn vandenõuteooriatest, siis tegelik elu on näidanud, et parempoolsete hoiatused on osutunud korduvalt tõeks. Parempoolseid naeruvääristati, kui nad hoiatasid, et massilise immigratsiooni soodustamine muudab Lääne ühiskondi tundmatuseni. Ometi on nii juhtunud. Parempoolseid naeruvääristati, kui nad 1990. aastatel hoiatasid, et nn geiõiguste läbisurumine toob kaasa hälbelise maailmavaate pealesurumise lastele. Ka see on tõeks saanud. Neid naeruvääristati, kui nad hoiatasid, et seksuaalrevolutsioon ja lihtsustatud lahutusseadused toovad kaasa massilise perekondade lagunemise ning et globaliseerumine ja vabakaubandus hävitab Ameerika keskklassi. Kas see kõik on saanud teoks.

MAGA-liikumine ei ole laboriliha vastu mitte põhjusel, et tegemist on vandenõuteooriaga, vaid selleks, et seista vastu reaalselt koordineeritud jõupingutustele panna meid tulevikus sööma laboriliha.

 

Allikad: The National Pulse, The New York Times