Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Mart Helme Kaja Kallasele: teil pole diplomaatiliste suhete konventsiooniga riigile kehtestatud kohustustest õrna aimugi!

-
29.05.2024
Laadime sisu...

Kolmapäeval räägiti Riigikogu infotunnis sellest, kuidas välisminister Margus Tsahkna käis kõigi diplomaatiliste reeglite ja tavade vastaselt Gruusia valitsusvastasel miitingul, pälvides sealse valitsuse kriitika, ning kuna peaminister Kaja Kallas kaitses sellist teise riigi siseasjadesse sekkumist, siis pidi eksdiplomaat Mart Helme talle asja üle selgitama.

“Lugupeetud Kaja Kallas! Ma arvasin, et te ei üllata mind enam millegagi, aga teie rumalus on ikkagi üllatav. Te ei saa aru sellest, mis tähendab olla valitsuse liige ja osaleda mingitel meeleavaldustel. Te ei saa aru sellest, mis tähendab olla kusagil akrediteeritud diplomaat ja osaleda mingitel meeleavaldustel. See on täiesti erinev sellest, mida üks kodanik, kes ei ole oma valitsuse esindaja, kes ei ole akrediteeritud teise riiki diplomaadina, võib endale lubada.

Kas te olete Viini diplomaatiliste suhete konventsiooni lugenud? Kas te teate, missugused kohustused riigid selle konventsiooniga ühinedes võtavad? Kas te teate, missugused kohustused ja piirangud diplomaadid ja riikide ametlikud esindajad endale selle konventsiooniga seoses võtavad?

Paistab, et teil ei ole õrna aimugi sellest ja sellepärast te ajate meile siin mingit uskumatult rumalat juttu sellest, kuidas igaüks teeb, nagu tahab. No kui igaüks teeb, nagu tahab, siis lõppude lõpuks ei ole üldse mingisuguseid reegleid, piiranguid ega seadusi. Seda me näeme muidugi ka siin Riigikogus, selles niinimetatud minu valitsuses, mida te endale lubate, kõikidest seadustest, kõikidest kontrollimehhanismidest, kõikidest tavadest üle sõitmist.

Ja nüüd me saame praegu aru, et ka rahvusvahelistes suhetes siiani kehtinud reeglistik teie jaoks on jalge alla tallamiseks. Või saan ma millestki valesti aru?”

Toimetuselt: Margus Tsahknale alluvad diplomaadid on saanud kriitikat ka Ungari valitsuselt, sest on osa võtnud poliitilise suunitlusega homoparaadist, millel mõisteti hukka valitsuse perekeskne poliitika.

Uued Uudised