Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Senaator: kohtuprotsess Trumpi vastu on nagu Nõukogude aja näidisprotsess oponentide vaigistamiseks

-
30.05.2024
Donald Trump jätkab võitlust.
© Scanpix

Mitmed õiguseksperdid on seadnud kahtluse alla New Yorki kohtuniku Juan Merchani tegevuse  endise presidendi Donald Trumpi äridokumentide võltsimise kohtuprotsessil, kuna Merchan andis vandekohtunikele kolmapäeval enne otsuse langetamise arutelu küsimusi tekitavaid juhiseid.

CNNi väitel ütles Merchan vandekohtunikele, et otsus kõigi kolme süüdistuse osas peab olema ühehäälne, samas kui mitmed teised, näiteks Fox Newsi ajakirjanik John Roberts ja George Washingtoni ülikooli juuraprofessor Jonathan Turley sõnul oli Merchan öelnud vandekohtunikele, et nad ei pea olema kolme süüdistuse osas ühel meelel. See tähendab, et vandekohtunike hääled võivad jaguneda 4-4-4 ja kohtuniku silmis on endiselt tegemist ühehäälse otsusega.

Vabariiklasest senaator Marco Rubio võrdles kohtuprotsessi Nõukogude Liidu stiilis näidisprotsessiga, mida kasutati poliitiliste oponentide vaigistamiseks. „NYC Trumpi kohtuasja kohtunik ütles just praegu vandekohtunikele, et nad ei pea leppima ühehäälselt kokku, milline kuritegu toime pandi, piisab vaid, kui nad kõik valivad [kolmest] vähemalt ühe,” kirjutas Rubio oma X-i postituses. „Ja et valida võib ka kuritegude hulgast, milles Trumpile EI OLNUD ISEGI ESITATUD SÜÜDISTUST!!! Tegemist on täpselt niisuguse näidisprotsessiga, mida kasutati endises Nõukogude Liidus režiimi oponentide vastu.“

Ka mitmed teised vabariiklased, nende seas 2024. aasta presidendivalimiste üks kandidaat (nüüdseks kandideerimisest loobunud) Viven Ramaswamy ja senaator J.D. Vance nimetasid Trumpi kohtuprotsessi täielikuks näidispoomiseks.

14. mail pidas Ramaswamy koos teiste vabariiklastest kongressiesindajatega kohtumaja ees pressikonverentsi, kus ütles, et tal on häbi olla Ameerika kodanik. „See on näidisprotsess. See siin ei ole Ameerika Ühendriigid. See on mingi kolmandajärgu banaanivabariik. Kui midagi sellist toimuks mõnes teises riigis, me naeraksime nende võltsdemokraatia üle.“

Advokaat ja õigusanalüütik Phil Holloway väitis oma X-i postituses, et kohtunik Merchani juhised olid selgelt kaldu prokuröride kasuks, nii et „Trumpi otsene võit on võimatu“.

Donald Trump nimetas kõiki talle esitatud süüdistusi võltsituks. „Isegi Ema Theresa ei suudaks nende süüdistuste alusel puhtaks jääda, aga eks me näe. Me vaatame, mis me teeme. Äärmiselt häbiväärne olukord,“ ütles Trump ajakirjanikele.

Vandekohtunikud on saadetud otsuse üle arutama. Millal otsus langetatakse ei ole teada, arutelu võib kesta mitu päeva.

Allikad: Breitbart News, Epoch Times