Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Küsitlus ennustab prantsuse “paremäärmuslastele” europarlamendi valimistel suurt edu

-
02.06.2024
Prantsusmaa Rahvusrinde juht Jordan Bardella.
© Scanpix

“Paremäärmuslus” tähendab liberaalide ja vasakpoolsete kõnepruugis inimesi ja poliitilisi jõude, kes tahavad oma riigile normaalset elu ning on vastu nii massirändele kui “uusväärtustele”.

Prantsusmaa paremerakond Rassemblement National (RN) ehk Rahvusinne on lähenevate Euroopa Parlamendi valimiste eel tugeval juhtpositsioonil, kinnitavad pühapäeval avaldatud küsitlustulemused.

Samal ajal on hääletamiskavatsused endistviisi “väga muutlikud”, ütles ringhäälinguorganisatsiooni BFMTV ja nädalalehe La Tribune Dimanche küsitlusi korraldav Elabe instituut. “Iga kolmas valija võib veel enne valimisi oma meelt muuta, eriti vasakleeris.” (Vasakleeri valija pole samas nagunii “paremäärmuslaste” toetaja – toim.)

Mai viimastel päevadel korraldatud küsitlusele vastas 1803 inimest.

Parempoolsete kandidaat Jordan Bardella on 32,5 protsendiga hääletuskavatsustes esikohal. Teisel kohal on paremtsentristliku presidendi Emmanuel Macroni liitlane Valerie Hayer 16 protsendiga ning talle järgneb vasaktsentristlik sotsialist Raphaël Glucksmann 13 protsendiga.

Arvamusküsitlused näitavad, et parempoolsed ja konservatiivsed parteid saavutavad 6.-9. juunil toimuvatel valimistel edu mitmes Euroopa Liidu riigis. (AFP-BNS)