Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Euroopa parempoolsed jõud ühinevad vasakpoolsete kukutamiseks ja EKRE võtab sellest osa  

-
03.06.2024
Viktor Orban ja Giorgia Meloni – uus ja muutuv Euroopa.
© Scanpix

Ungari peaminister Viktor Orbán leiab, et Itaalia peaministri Giorgia Meloni juhitud partei ja Prantsusmaa Rahvusrinne peaksid Euroopa Parlamendis liituma ja olema ühes paremfraktsioonis, millest võiks tulla europarlamendi teine suurjõud. Intervjuus Prantsusmaa nädalalehele Le Point ütles Orbán, et Euroopa suveränistide, aga ka parempoolsete jõudude tulevik üleüldiselt on Giorgia Meloni ja Marine Le Peni kätes. „Kui neil õnnestub alustada koostööd samas fraktsioonis või koalitsioonis, saab neist Euroopas oluline jõud,“ ütles Orbán.

Marine Le Pen tegi hiljuti Melonile ettepaneku ühendada europarlamendis kaks parempoolset fraktsiooni, Identiteet ja Demokraatia (ID), kuhu kuulub ka EKRE, ja Euroopa Konservatiivid ja Reformistid (ECR). „Käes on hetk ühineda; see oleks tõeliselt kasulik. Kui meil see õnnestub, saab meist Euroopa Parlamendi teine suurjõud. Ma arvan, et me ei tohiks lasta sellist võimalust käest,“ ütles Le Pen.

Hiljuti heideti ID-st Marine Le Peni nõudmisel välja Alternatiiv Saksamaale (AfD), seda AfD europarlamendi esikandidaadi Maximilian Krah kommentaaride pärast, mis puudutasid SS-laste sõjakuritegusid. See samm avab võimaluse alustada ühinemisläbirääkimisi Meloniga. Viktor Orbáni sõnul oligi ECR-i ja ID koostöö peamiseks takistuseks siiani AfD. Orbán usub, et kahe naise koostöösoov on tugev ja sellest piisab Euroopa parempoolsete ühendamiseks.

Hiljutised arvamusküsitlused näitavad, et EPP säilitab küll täna alanud valimistel europarlamendis juhtpositsiooni, kuid ECR ja ID suurendavad kindlalt oma toetust. Suuruselt teiseks jõuks tõusmiseks oleks siiski vaja, et Ungari valitsuspartei Fideszi saadikud liituksid ECR-iga. Orbáni sõnul on selline võimalus arutelu all. „Me tahame liituda ECR-iga, kuid me soovime selgelt aru saada, millised on grupi suhted ühelt poolt Rahvusrindega ja teiselt poolt EPP-ga. Vaja on, et parempoolsed koguksid endale parempoolsete hääled ja kajastaksid valijate arvamusi. Me ei taha, et EPP jätkaks parempoolsete valijate häälte endale kogumist ainult selleks, et neid petta ja teha siis koostööd vasakpoolsetega,“ rääkis Orbán.

Giorgia Meloni ei ole koostööpakkumist välistanud, aga ka EPP püüab Melonit pakkumistega meelitada. „Minu peamine eesmärk on luua viimastel aastatel võimul olnud jõule alternatiivne enamus. Teisisõnu, paremtsentristlik enamus, mis saadab vasakpoolsed Euroopas opositsioonipingile,“ ütles Meloni.

Üks olulisemaid teemasid, mille osas ei ole ECR ja ID päris ühel meelel, on Ukrainat puudutav. Osa riike toetab Ukrainale relvade saatmist, samas kui teised pooldavad rahuläbirääkimisi ja diplomaatilist lahendust. Orbán kommenteeris seda teemat järgmiselt: „Lisaks kohtade arvule, mida üks või teine partei [europarlamendi valimistel] saab, on minu arvates kõige olulisem see, kui paljud saadikud on valmis jätkama Urkaina sõjaga ja kui paljud toetavad selle lõpetamist. Mina loodan, et rahu toetavad saadikud võidavad, kuid ühtlasi loodan ma, et juurde tuleb suveränismi ja rahvusriikide Euroopat pooldavaid saadikuid.“ Orbáni sõnul nähakse praeguseid valimisi kümne aasta pärast valimistena, millega otsustati, kas Euroopas säilib rahu.

Ka Eesti Konservatiivne Rahvaerakond moodustab osa parempoolsete koalitsioonist, mille eesmärk alanud valimistel on vasakpoolsete kukutamine ja rahvusriikide Euroopa tugevdamine.

Allikas: The European Conservative