Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Teadmiseks ka Eesti võimupoliitikutele: Ukraina ootab sõjaväekohuslasi tagasi

-
04.06.2024
Eesti peab nüüd tõestama, et Ukraina lipud linnaruumis pole pelgalt võltspatriotism, vaid sõdivat riiki tahetakse tõsiselt aidata. Pilt on illustratiivne.
© UU

Kaja Kallase valitsus on kogu aeg korranud, et Eesti Ukraina sõjaväekohuslasi tagasi saatma ei hakka ja et Kiiev polevat seda küsinudki – nüüd ei saa Eesti võimud enam põhjendusi keeldumiseks otsida, sest Ukraina on sõdijaid aktiivselt otsima asunud.

Välisriigis viibivad sõjaväekohustuslikud ukrainlased, kes uuendasid oma andmeid “Reserv+-is” ja kelle staatus on “tagaotsitav”, peavad naasma Ukrainasse ja tulema isiklikult värbamiskeskusse, ütles Ukraina kaitseministeeriumi kõneisik Dmõtro Lazutkin teisipäeval telesaates, kirjutab portaal Unian.

Kõneisik vastas küsimusele, kes välismaal viibivatest ja oma andmeid uuendanud ukrainlastest peavad veel Ukrainasse naasma ja värbamiskeskusse tulema.

“Esmajoones need, kes laadisid alla “Reserv+” rakenduse, aga sinna ilmus  märge “tagaotsitav”. Ja kui inimene rikkus näiteks sõjaväes arvel olemise reegleid. See tähendab, et ta näiteks võttis end ühes kohas arvelt maha, teises aga ei registreerinud või ei registreerunud üldse, lahkus, kui ta ei olnud veel 17-aastane ja nüüd on aeg käes. Põhjusi on mitmeid, aga kõigepealt tuleb ühendust võtta värbamiskeskuse ja sotsiaaltoetuste territoriaalkeskusega,” rääkis kõneisik.

Tema sõnul mõistetakse, et praegu välismaal viibivatest ukrainlastest saab mobilisatsiooni kaasata vaid väikese osa, sest kaugeltki kõik inimesed ei plaani Ukrainasse naasta. Samas märkis ta, et välismaal elavad ukrainlased jäävad nii või teisiti kodanikeks ja seadus kehtib ka neile.

17-aastaste noorte meeste kohta meenutas ta, et nad peavad end sõjaväes arvele võtma.

“Selline nõue on olemas ja kehtib ka välismaal viibijatele, kui need inimesed kavatsevad jätkata Ukraina kodanikena ja siduda oma tulevikku meie riigiga, siis tasub seda teha värbamiskeskuses või sotsiaaltoetuste territoriaalkeskuses,” kommenteeris Lazutkin.

Tema sõnul on tänase seisuga Reserv+ mobiilirakenduse kaudu oma andmeid uuendanud 1 371 000 ukrainlast – sõjaväelasi, ajateenijaid ja reservväelasi. Välismaal elavatest inimestest uuendas oma andmeid üle 18 000. Rääkides naistest, siis on see arv umbes 190 000.

Seejuures on kõigi “Reserv+” kaudu andmeid uuendanud inimeste hulgas on 164 000 reservis, 153 000 ajateenistusse kutsutavad ja üle 90 000 saanud pikenduse.

“Võime märkida küllalt suurt aktiivsust inimeste seas, kes kasutasid juba  “Reserv+”. Nende hulgas on allalaadimisi veelgi rohkem. Võib-olla inimesed ootavad ja teevad seda hiljem. Selline on üldpilt,” märkis Lazutkin.

Ukrainas jätkub aeg, mil sõjaväeealised mehed peavad uuendama oma sõjaväelise registreeringu andmeid. Uue mobilisatsiooniseaduse järgi tuleb seda teha alates 18. maist 60 päeva jooksul.

Seda saab teha värbamis- ja sotsiaaltoetuste territoriaalkeskuses, haldusteenuste keskuses või elektroonilisel kontol, kasutades programmi “Reserv+”, mis käivitati samuti 18. mail. (BNS)