Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Facebook tsenseerib Ukrainat toetavaid postitusi, leides need “vägivaldsed” olevat

-
04.06.2024
Facebook on Eestiski suusulgejana tuntud.
© Internet

Sotsiaalmeediakeskkond Facebook teatab viimasel ajal sageli, et teatud postitus olevat “vägivaldne ja võigas”, pannes sotsiaalmeedia kasutaja hämmeldusest kukalt kratsima.

Teisipäeval takistas Facebook uudise “Teadmiseks ka Eesti võimupoliitikutele: Ukraina ootab sõjaväekohuslasi tagasi” levitamist, väites, et “Meie tehnoloogia tuvastas, et see postitus sarnaneb teiste postitustega, mis on vastuolus meie kogukonnareeglitega. Me ei luba Facebooki kasutajatel jagada vägivalda kujutavat sisu.” Õnneks anti võimalus seda vaidlustada, kuigi tulemus pole teada.

Sedapuhku tsenseeris Facebook otseselt Ukrainat toetavat uudist. Postituse tutvustus kõlab: “Välisriigis viibivad sõjaväekohustuslikud ukrainlased, kes uuendasid oma andmeid “Reserv+-is” ja kelle staatus on “tagaotsitav”, peavad naasma Ukrainasse ja tulema isiklikult värbamiskeskusse, ütles Ukraina kaitseministeeriumi kõneisik Dmõtro Lazutkin teisipäeval telesaates, kirjutab portaal Unian.”

Lugu pärineb agentuurilt BNS ja toetub Ukraina portaalile Unian ning räägib sellest, kuidas Ukraina ootab oma mehi koju.

Portaal lisas loole lead`i: “Kaja Kallase valitsus on kogu aeg korranud, et Eesti Ukraina sõjaväekohuslasi tagasi saatma ei hakka ja et Kiiev polevat seda küsinudki – nüüd ei saa Eesti võimud enam põhjendusi keeldumiseks otsida, sest Ukraina on sõdijaid aktiivselt otsima asunud” ning pildiallkiri kõlab: “Eesti peab nüüd tõestama, et Ukraina lipud linnaruumis pole pelgalt võltspatriotism, vaid sõdivat riiki tahetakse tõsiselt aidata.”

Võib-olla ongi põhjus neis valitsust kritiseerivates lausetes, miks Delfi päritolu FB tsensuur postituse peale tigedaks sai. Paraku pole kumbki lause vale. Postimees kirjutas 14. jaanuaril 2024 loo pealkirja all “Kallas: Eesti ei hakka mobilisatsiooniealisi ukrainlasi välja andma”, sama tegi samal päeval ka ERR: “Kallas: Eesti ei hakka siin elavaid mobilisatsiooni-ealisi ukrainlasi välja andma.” Samuti on nii Kaja Kallas kui siseminister Lauri Läänemets kasutanud väidet, et Ukraina ei ole vastavat palvet Eestile esitanud.

Kummaline on, et sotsiaalmeedia tsenseerib Ukraina suhtes positiivseid postitusi. Siiski määrab asja ilmselt ära kriitiline toon Eesti valitsuse suhtes, sest sama hoiatuse sai ka uudis “Võimuliit kukutas läbi eelnõu, mis kohustanuks sõjaaja ametikohtadele määratud reservväelasi hoidma kiire valmisoleku nimel käsirelvi kodus.”

Ka selle loo taust on õige: esmaspäeval arutas Riigikogu eelnõud “Ettepaneku tegemine Vabariigi Valitsusele kohustada kõiki reservväelasi hoidma kodus alaliselt tulirelvi koos arvestatava laskemoona kogusega ning anda reservväelastele selleks ka vajadusel finantsabi” ja tulemuseks oli:

21:56 Esimees Lauri Hussar
Poolt on 13 Riigikogu liiget, vastu ja erapooletuid ei ole. Eelnõu 331 on tagasi lükatud.

Ehk võimuliidu saadikud ei tulnud sellist vajalikku eelnõud isegi mitte menetlema, mida võib võrdsustada läbikukutamisega, sest vajalikku toetust see ei saanud.

Eesti Põhiseaduses on kirjas (§ 45): “Tsensuuri ei ole.” Nagu näha, siis sotsiaalmeedias Põhiseadust ei täideta. Muidugi võib olla ka nii, et tehnoloogia on “lumehelbekestele” suunatult liiga “vägivallavastasuse” peale ülereguleeritud ning juba sõna “sõda” on “võigas”.

Uued Uudised

Pilapilt sotsiaalmeediast.