Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Varro Vooglaid: Riigikogul on kohatu sekkuda teiste riikide siseasjadesse

-
11.06.2024
Gruusias tegi kõnealuse otsuse välismõjutajate kohta demokraatlikult valitud parlament.
© Scanpix

Teisipäeval toimus Riigikogu avalduse “Demokraatia kriisist Gruusias” eelnõu esimene lugemine, millel esinenud EKRE fraktsiooni saadik Varro Vooglaid leidis, et tegu on sekkumisega teise riigi siseasjadesse. Võimuliidu 57 saadiku leidsid lõpuks olevat endal õiguse mõista hukka Gruusia valitsuse ja parlamendi tegevuse.

“Minu hinnangul, olen sellest ka kirjutanud, on tegemist piinlikult kohatu avaldusega. Kõigepealt oli välisminister Margus Tsahkna sekkumine valitsusevastastel meeleavaldustel Thbilisis ja nüüd tuleb siia otsa Riigikogu avaldus. Ilmselgelt on tegu sekkumisega teise riigi siseasjadesse, mis on ebaväärikas. Kui me ei taha, et Eesti siseasjadesse sellisel viisil sekkutakse, siis me ei tohiks teiste siseasjadesse sekkuda. See peaks olema elementaarne. See on esimene aspekt.

Teine aspekt on see, et kohutavad topeltstandardid on jälle nähtuvad. 27. mail on ERR-is avaldatud uudis pealkirjaga “Euroopa Komisjon soovib, et kolmandatele riikidele lobi tegevad ühingud kannaks end eraldi registrisse”. Ameerika Ühendriikides kehtib 1938. aastast siiamaani Foreign Agents Registration Act, lühendiga FARA. Need on sisuliselt täpselt samasugused regulatsioonid. Mina olen lugenud seda Gruusia seaduseelnõu ka, minu meelest igati mõistlik. Sarnast oleks tarvis ka Eestisse, kuigi detailide üle võib vaielda. Miks on nii, et Ameerika Ühendriikidele ja Euroopa Liidule on sellised asjad lubatud, aga Gruusiale mitte?” küsis ta ettekandjalt Eerik-Niiles Krossilt.

Hiljem küsis ta komisjoni-poolselt ettekandjalt Luisa Rõivaselt: “Kas te arutasite ka selle üle, et kui nüüd Riigikogu sellise avalduse teeb, siis põhimõtteliselt me kiidame ju heaks ka sarnase sekkumise Eesti siseasjadesse teiste riikide poolt? Näiteks teised riigid võivad hakata tegema oma parlamendi tasandil avaldusi, et kui Eesti ei loobu oma täiesti läbipaistmatutest ja ebausaldusväärsetest e-valimistest, siis sellisel juhul hakatakse rakendama selliseid ja selliseid sanktsioone. Kas te arutasite seda, et me sisuliselt ju sillutame teed meie suhtes sarnasele käitumisele?”

Allikas: Riigikogu stenogrammid