Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Laenude kõrged intressid on kõige valusamalt löönud just majanduskriisis Eesti inimesi

-
12.06.2024
Laenude kallinemine on löönud valusalt just Eesti inimesi.
© Uued Uudised

Citadele panga küsitlusest selgus, et kõrged intressid on kõige enam mõjutanud just Eesti elanikke. Nimelt vastas kokku 37 protsenti eestlastest, et nad on pidanud seetõttu oma kulutusi kokku tõmbama või suuremaid oste edasi lükkama. Lätis vastas sarnaselt 24 protsenti ning Leedus 28 protsenti küsitletutest.

Kokku 55 protsenti Eesti inimestest märkis, et neid pole intressimäära tõus mõjutanud või neil puudub üldse laen. Lätis ja Leedus oli samal arvamusel 62 protsenti vastanutest.

Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen selgitas, et Eesti inimeste suur intressimäärast mõjutatus tuleneb mitmest aspektist. Üheks on see, et Eestis on laenusummad valdavalt suuremad, mis tähendab intressi suurenemise puhul tugevamat mõju rahakotile.

„Lisaks on Eestis üleüldiselt olnud euroala üks kõige suuremaid hinnatõuse ning oleme olnud juba üheksandat kvartalit järjest majanduslanguses. Teistes riikides on majandused tunduvalt varem hakanud näitama paranemise märke,“ lausus Hakiainen.

Ta lisas, et kuigi küsitluses märkis 55 protsenti, et neid pole intressimäärade tõus mõjutanud, siis ilmselt see päris nii siiski pole. „Suuremad intressimäärad tõstavad üleüldist elukallidust, mis mõjutab ka palkade ja hindade tõusu ehk lõpuks peavad kõik elanikud rohkem kulutusi tegema. Osale on suuremad kulud lihtsalt suurem löök rahakotile, kui teistele,“ nentis Hakiainen. (BNS)