Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme: Erakonnast lahkunud tahtsid muuta meie poliitilisi sõnumeid ja käitumist selliseks, et see oleks vastuvõetav meie poliitilistele konkurentidele

-
12.06.2024
Martin Helme

Eilne päev oli meie erakonnale üks kurvemaid ja raskemaid kogu meie tegutsemise ajal. Erakonna juhtkonnas juba pikemat aega kestnud põhimõttelised erimeelsused selle üle milline peaks olema meie erakonna poliitiline platvorm ja kuidas tuleks seda teostada viisid lõpuks selleni, et enam ühiselt koos edasi minna ei olnud võimalik. Kinnitan, et erakonna juhatus ei teinud otsuseid kergekäeliselt ega ka mitte kerge südamega.

Alates riigikogu valimistest ja eelmisest kongressist on erakonnas koondunud väike, aga aktiivne tuumik inimesi, kes soovivad teha kahte põhimõttelist muudatust. Esiteks soovitakse meie 12 aastat edukalt toiminud juhtimismudel asendada millegagi, mida saab kõige paremini kokku võtta vabaerakondliku juhtimisviisiga. Selle ettepaneku kohaselt tuleb kõiki otsuseid langetada võimalikult laias ringis, arutada võimalikult pikalt ja põhjalikult ning hajutada vastutus. Sellist juhtimisviisi nimetatakse kõlavalt erakonna demokratiseerimiseks, kuid sisuliselt tähendab see organisatsioonis otsustuse ja vastutuse hajutamist ning paralüüsi. Ühtlasi lõpetab see ära senise juhtimisstiili, mille taha ongi ju koondunud suur osa meie toetajatest.

Teine põhimõtteline muudatus, mida sooviti, on erakonna poliitiliste sõnumite ja käitumise muutmine selliseks, et see oleks vastuvõetav meie poliitilistele konkurentidele ning Eesti vasakpoolsele peavoolumeediale. Nii käitudes loodetakse saada valitsusse.
Mina ja suurem osa juhatusest pidas õigeks jääda kindlaks oma põhimõttekindlusele ja võitluslikule hoiakule. Ma olen veendunud, et selline on ka meie liikmete absoluutse enamuse soov.

Just selle tõttu, et kursimuutjad ei oma laiemat toetust erakonna sees, asusid nad oma eesmärke ellu viima väga räpaste võtetega. Jaak Valge, Henn Põlluaas ja Silver Kuusik ei pidanud erakonnast lahkuma mitte selle pärast, et nad esitasid alternatiivse platvormi või pakkusid konkurentsi praegusele juhile. Nad pidid erakonnast lahkuma, kuna nad asusid avalikus meedias esitama räigeid valeväiteid erakonna ja erakonnakaaslaste kohta. Saates valimisnädalal meediale pressiteate, milles luuakse pilt meie erakonnast, kus esimees (ja esinumber valimistel) rikub pidevalt põhikirja, ning korrutades kõiki liberaalide poolt aastaid meie vastu esitatud süüdistusi kahjustati erakonna valimiskampaaniat. Saates kolm nädalat enne valimisi juhatuse listi tendentslikult ja skandaali õhutavalt koostatud etteheiteid erakonna finantsidest, mis siis koheselt meediasse lekitati, tekitati erakonna valimiskampaaniale ja esinumbrile valimiste lõpusirgel rünnakute laine, mis kahtlemata mõjustas meie häälte hulka.

Eriti alatuks käitumiseks tuleb aga pidada Henn Põlluaasa väidet, nagu oleks Mart Helme juhatuse koosolekul õigustanud või toetanud Putini sõda Ukrainas. Mitte keegi teine juhatuse liikmetest peale Silver Kuusiku esimeheks tegijate sellist juttu kuulnud pole ja võivad kinnitada seda ka isiklikult. Asuda meedias süüdistama oma erakonnakaaslasi samade liberaalide räigelt valelike jutupunktidega, millega meid on aastaid nn Kremli kaardiga tümitatud on mitte ainult alatu, vaid ka raskelt põhikirjavastane tegevus.

Juhatuse koosolekul selgus ka, et kursimuutjatel on valmis plaan B juhuks, kui neil ei õnnestu erakonnas oma plaane läbi suruda. Plaan B on EKRE-st lahkuda ja teha uus erakond. Selle valguses ei olegi ehk niivõrd üllatav, et otsustati asuda oma senist koduerakonda paduliberaalsete loosungitega maha tampima. Mina pean seda reetmiseks.

Head erakonnakaaslased!

Meil seisab ees raske aeg. Kahtlemata näeme mingit hulka inimesi erakonnast lahkumas. Leppida tuleb ka sellega, et lähiajal erakonna toetus väheneb. Erakonna juhatus mõistab seda. Aga mõistab ka seda, et kui me oleks lasknud jätkata selliste võtete kasutajatel erakonna lõhkumist, siis oleks kahju veel suurem. Me oleme näinud, kui hulluks võib minna sisetüli Isamaa näitel. Näinud ka, kui halvasti mõjub see erakonna toetusele ja organisatsiooni tõhususele. Me oleme näinud, kui rängalt mõjus vastasseis juhtkonna tasandil Keskerakonnale. Me ei saa seda endale lubada. Me peame olema ühtsed ja jääma kindlaks oma põhimõtetele, mitte hakkama peale ühte lootusi mitte täitnud valimisi pöörama kõigele senisele selga.

Meil seisab paari päeva pärast ees kongress. Olukorda arvestades ei tule see tavapärane. Rõõmustada on vähese üle nii erakonnas kui Eestis laiemalt. Aga ma olen veendunud, et suurem enamus meie liikmeid mõistab vastutust, mis meil on ning on valmis eestiliku jonniga kõige kiuste edasi pressima.

Martin Helme
EKRE esimees