Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Saksamaa on endiselt jagunenud idaks ja lääneks ning see mõjutab ka poliitilisi valikuid

-
12.06.2024
Berliini müür on omal moel alles.
© Scanpix

Põhja-Rein-Vestfaali liidumaa peaminister Hendrik Wüst tegi ettepaneku saata läänesakslased vahetusprogrammide raames itta, kuna tema hinnangul tunnevad mõned läänesakslased Mallorcat paremini kui Saksi või Tüüringi piirkonda.

Ettepanek tuli pärast seda, kui riigi idapoolsed piirkonnad hääletasid peaaegu eranditult parempoolse immigratsioonivastase partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) poolt, vahendas The Telegraph.

Tema kommentaarid tulevad pärast seda, kui EL-i valimised paljastasid Saksa valijate vahel kasvava ida-lääne lõhe – idas hääletasid kõik peale kolme valimisringkonna AfD poolt. Endisest piirist lääne pool domineeris Saksamaa traditsioonilisele võimuerakond CDU.

Saksa teadlased viitavad pärast taasühinemist tehtud vigadele. “Idas oli taasühinemise järel massiline tööpuudus, kui tööstuspiirkonnad suleti. See tähendas, et demokraatia ei saanud kunagi juurduda,” ütles Benjamin Höhne, Chemnitzi Tehnikaülikooli teadlane.

Höhne sõnul on suured muutused sellistes valdkondades nagu kliimapoliitika muutnud idasakslased murelikuks. “Idasakslased kardavad kaotada raskustega kogutud rikkuse,” märkis ta. “AfD on ainus partei, mis pakub suurt narratiivi.”

Ida palk on aastaid olnud umbes 80 protsenti lääne tasemest, samas kui ühelgi Saksamaa blue chip DAX ettevõttel (Saksamaa 40 suurimat ettevõtet turukapitalisatsiooni ja likviidsuse alusel) pole peakorterit idas. Samal ajal on miljardite eurode väärtuses läänesakslaste maksutulu investeeritud ida ülesehitamisse ja rikkamad sakslased panustavad siiani niinimetatud solidaarsusmaksu kaudu ida infrastruktuuri.

Tüüringi peaminister Bodo Ramelow on öelnud, et läänesakslased vaatavad tihti idale ülevalt alla, kuna sinna on kulutatud nii palju avalikku raha. “Sotsiaalmeedias näen inimesi küsimas, miks idasakslased pole tänulikumad,” ütles Ramelow pärast pühapäevaseid valimisi. “Kuid idasakslased ei pea millegi eest vabandama. Tõsiasi, et mõned inimesed ootavad neilt tänulikkust, süvendab probleemi.”

Sel sügisel võib ida ja lääne vaheline lõhe liikuda lähemale püsivale jagunemisele.

Allikas: ERR