Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Helme: “Me puhastasime õhku, see oli nagu äike”

-
12.06.2024
Mart Helme kõnet pidamas.
© UU

EKRE aseesimees Mart Helme ütles ERR-ile antud usutluses, et ärkas kolmapäeva hommikul üle pika aja rahuliku südamega, sest teisipäeva õhtul õnnestus purustada kallutatud jõudude poolt erakonda sokutatud võrgustik. “Me tegelikult puhastasime õhku, see oli nagu äike,” ütles ta.

“Jah, loomulikult me võtame teatud kahju sellega sisse. Aga meil erakond konsolideerub. Mul ei ole selles mingit kahtlust. Ja suured ringkonnad on praegu väga selgelt avaldanud oma toetust Martinile ja praegusele liinile,” lausus ta. “Nii et eks need inimesed võivad ju endale illusioone teha, et nad hakkavad tegema uut ja paremat konservatiivset erakonda. Aga erakonna tegemine, olles 12 aastat sellega tegelenud, see ei ole meelakkumine. Ja tundes ka nii mõndagi üsna prominentset inimest nende hulgast ja teades, kui laisad ja mugavad nad on ning kuidas nad on oma oma karjääri suuresti teinud tänu sellele “perekonnale”, siis ma julgen olla suhteliselt skeptiline.”

Tema hinnangul toimus siseoponentide viimane salajane kohtumine päev enne juhatuse eilset koosolekut ning selle eestvedaja oli Jaak Valge. “Jaak Madison oli aga inimene, kes ootas, et talle laud kaetakse. Ja kui ta nägi, et lauakatjad cateringi firmast jäid omadega hätta, siis ta otsustas lahkuda.”

Rääkides süüdistusest “püha sõja” kohta tuletas helme meelde, et ta oli 1994. aastal selles delegatsioonis, kes rääkis Vene väed Eestist välja.

Helme: “Millele nad viitavad, siis see ei olnud minu mäletamist mööda mitte juhatuse koosolek, vaid fraktsiooni koosolek, kus päevakorras oli Moskva patriarhaadi õigeusu kiriku teema. Ja seal oli juttu sellest, mida Kirill ütles ja mina tõlkisin ära, mis see sõna-sõnaline ütlemine täpselt oli. Ja vaat sellest on nad nüüd kinni haaranud. Väita, et ma olen avaldanud toetust Venemaa agressioonile Ukraina suhtes. Mingit toetust ma ei ole avaldanud. See on välja kistud, tuginedes sellele arutelule, mis meil käis!

See arutelu oli väga elav ja selles osales terve hulk inimesi peale minu veel. Ja muide seesama Jaak Valge tõi välja kolm põhjust, miks tema ei saa selle avalduse poolt hääletada. Ja olid veel mitmed teised inimesed, kes avaldasid oma arvamust, et kas see ikka on usuvabaduse ja põhiseadusega kooskõlas. See oli suurem ja laiem arutelu. Ja on ülimalt alatu, et minu tõlge Kirilli ütlusest on nüüd keeratud sedapidi. Ma olen ülimalt solvunud ja nördinud.”

Mis puutub lahkujatesse, siis selle kohta ütles Helme, et selge on see, et on mõned inimesed, kellele puhul otsustatakse, kas on kasulikum jätta nad siia vaiksete muttidena edasi või on kasulikum nad praegu võimalikult suure tormi ja skandaali tekitamiseks erakonnast ja fraktsioonist lahkuma soovitada.

“Ja jutud sellest, kuidas neil kõigil on mandaat nagu mõned on juba vastu rindu tagunud, see mandaat on neil tänu erakonnale. Seda mandaati ei ole neil tänu oma isiklikele pingutustele, vaid ikkagi erakond on see, mis on nad siia toonud. Erakond on neile andnud selle mandaadi. Seetõttu on väga alatu rääkida, kuidas nemad jätkavad oma valijate huvide esindamist. Need valijad andsid neile hääle sellepärast, et nad andsid oma hääle EKRE-le,” lisas erakonna aseesimees. “Ja kuna nad enam ei ole meie fraktsioonis või erakonnas, siis tegelikult on nad selle mandaadi ise tühistanud, vähemalt moraalses plaanis. Ja neil ei ole mingit õigust rääkida sellest, et neil on endiselt mingi mandaat.”

Ta märklis, et plaan oli erakonna juhatus üle võtta ja pärast seda Helmed välja visata. “Meil ei olnud valikut.”

Mis puutub Helle Kullerkupu puhul, siis see on täiesti teine kaasus. “Need rahaasjad olid sedavõrd segased ja need mingisugused tema poolt palgatud inimestega töösuhted ja palga maksmised sellised, et erakond ei saanud seda kannatada. Poliitiline kaasus oli ikkagi seotud Valge, Kuusiku ja Põlluaasaga.”