Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rain Epler: me toetame tuumaenergeetika arendamist, kuid peame vajalikuks, et loodav tuumajaam oleks riigi enamusosalusega 

-
13.06.2024
Rain Epler
© UU

Kolmapäeval räägiti Riigikogus tuumaenergeetikast ja oma erakonna seisukoha selles küsimuses ütles välja EKRE fraktsiooni saadik Rain Epler.

“Täna kasutatavatest tehnoloogiatest on elektri tootmisel tuumaenergia konkurentsitult parim. Olgu energeetilise tasuvuse mõttes, olgu keskkonnajalajälje mõttes või ohutuse seisukohast. Nii et sellel ma pikalt ei peatu, sellest teemast ma olen siin rääkinud detailsemalt ja pikemalt. Kõik need, kes räägivad heast, odavast, puhtast – kõik need sõnad jutumärkides – tuule‑ ja päikeseenergeetikast, kas valetavad – need on vähemuses, aga targemad – või siis ei ole viitsinud süveneda ja ei saa asjast aru.

Minu suureks kurvastuseks ja ma olen seda ka tuumaenergeetika pooldajatele otse öelnud, on ka tuumaenergeetika pooldajate hulgas siiski väga palju neid, kes räägivad vajadusest arendada tuule‑ ja päikeseenergeetikat. Mario lemmiklause on, et peaks tegema tuumajaama, aga tuult ja päikest on ka ikka vaja. Mina ei ole seisukohal, et tuult ja päikest on ka ikka vaja.

Niipalju sisust. Nüüd sellest poliitilisest poolest selle otsuse juures. Selle tuumaenergeetikaga seoses kahjuks levib väga palju valeinfot. On palju teadmatust ja inimesed on, paljud inimesed on selles suhtes kõhklevad ja kahtlevad. Ja kui me tahame selle tuumaenergeetika kasutuselevõtu suunas liikuma hakata ja edusamme teha, siis on oluline, et võimalikult paljusid nende kõhkluste põhjuseid adresseerida ja võimalusel neid kõhklejaid toetajate hulka tuua.

Meie fraktsiooni muudatusettepanek, mille sõnastus oli väga lihtne – peame vajalikuks, et loodav tuumajaam oleks riigi enamusosalusega –, just sellest kaalutlusest lähtuski, sest paljud meie toetajad ja ka paljud meie liikmed on seda küsimust tõstatanud. Ja selle küsimuse nii-öelda positiivne adresseerimine, kui me jõuame siin muudatusettepanekute hääletuse juurde, aitaks minu hinnangul nii siin saalis kui ka ühiskonnas laiemalt seda toetuse kandepinda tunduvalt suurendada.

Väikse vahepalana: aga minu isiklik seisukoht on, et energeetikas, ja mis puudutab mitte meie igaühe kodust sellist isiklikku tegevust, vaid riiklikku energeetikat, olgu see energiatootmine või võrgud, see peaks olemagi tegelikult selline terviklik süsteem, mis on riigi poolt kontrollitud kas läbi enamusosaluse või ongi riigi omandis.

Kui kolleeg Kadastik siin selle eelnõuga on ringi käinud ja on toimunud ju taustaarutelusid nii komisjonides kui ka koridorides, siis ma ka seda põhjust selgitasin. See muudatusettepanek tegelikult ei pane neid rööpaid nii jäigalt maha, kui nagu Aivar Kokk soovitas Võru soojamajandus tuumaenergeetikale üle viia, et kui me seda teha tahame mingi väikese tuumajaamaga, seal võib ka kuidagi teistmoodi see omand olla ja riik ei pea ilmtingimata appi minema, aga kui on suurema asjaga tegu, siis me saame tulevikus otsustada, sest täna me veel ju ei loo tuumajaama.

Küll aga see selline selge lihtlauseline sõnastus annaks paljudele inimestele kindlust, et nad saavad siin saalis rohelist nuppu vajutada, aga ka hajutaks palju kahtlusi ühiskonnas laiemalt. Kahjuks Mario pakkus siin sellist selle koosseisu ajal tuttavaks saanud reformierakondlikku kompromissi, milleks on ettepaneku mittearvestamine.

Nii et mina väga toetan seda, et me liiguks tuumaenergeetika kasutuselevõtu suunas. Ma juba olen isegi kaldumas  sinna, et võib-olla see mooduljaamade mõte jääb alla sellele, et kui teha suur jaam või suurem jaam. Aga kuidas meil selle otsusega täna läheb? Elu näitab. Olgem optimistid.”

Veidi varem oli menetlemisel energiamajanduse korralduse seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu ja seal soovitas Rain Epler hoiduda taastuvenergeetikale liigset tähelepanu pööramast ning keskenduda tuumaenergeetika väljatöötamisele.

“Täna on riburada meil siin kolmandaid lugemisi ja seaduste ärakoputamisi. Nüüd oleme energeetika teemas.

Täna 11. päevakorrapunktina me hakkame menetlema otsust, et Eesti saaks asuda esimesi samme astuma tuumaenergeetika kasutuselevõtu teel. Aga praegu me võtame vastu seadust, millega me tahame soodustada taastuvenergeetika, see on siis tuule‑ ja päikeseenergia kasutuselevõttu.

Ega ma pikka kõnet ei tahagi pidada, aga kordamine on tarkuse ema. Ma olen siit puldist seda ka mitu korda rääkinud, et eks selle taastuvenergeetika edendamisega on nii, et mida rohkem sa teda edendad, seda rohkem sa pead seal edendama ka muud energeetikat, olgu selleks siis gaasijaamad või põlevkivijaamad.

Saksamaa puhul on nendeks nüüd siis kivisöejaamad. Ja minu hinnangul tegelikult ühe edendamine loobib kaikaid kodarasse teise edendamisele, kui me räägime siin näiteks võrdlusest tuumaenergeetika ja taastuva vahel. Ja minu väga kindel veendumus on, et energeetilises mõttes on tuumaenergeetika absoluutselt parem.

Väikese riigina me võiksime teha otsuse, kummas suunas me liigume, ja siis sellele fokuseerida, mitte siin vahepeal tuule‑ ja päikeseenergeetikat edendada. Paraku on ka nende hulgas, kes toetavad tuumaenergeetikat, kuidagi ikka levib kõvasti see jutt, aga tuult ja päikest on ka vaja. Noh, tegelikult ei ole.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid