Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Euroopa pöördub paremale: Hollandis sai paika Geert Wildersi Vabaduspartei osalusega uus valitsus

-
13.06.2024
Uue valitsuse loojad. Geert Wilders on pildil keskel.
© Scanpix

Hollandis on pärast enam kui pool aastat kestnud läbirääkimisi saanud paika uus valitsus ja jagatud ministriportfellid. „Saime hakkama! Kokkulepe kõiges! Uus valitsus,“ kirjutas valimised võitnud Geert Wilders X-is.

Mais jõudis Wildersi juhitud Vabaduspartei (PVV) koalitsioonileppeni kolme teise parteiga, kelleks on põllumeeste partei BBB, uus, end peavoolule vastandav, kuid tegelikult üsna sarnast poliitikat ajav partei Nieuw Sociaal Contract (NSC) ja endise peaministri Mark Rutte partei VVD, mis on oma olemuselt siiski üsna liberaalne. Kokkulepe saavutamiseks tuli Wildersil loobuda peaministrikohast. Uus peaministrikandidaat on endine kõrge luuretöötaja Dick Schoof.

Hollandi rahvusringhääling NOS kirjutab, et PVV saab viieteistkümnest ministriportfellist viis, neist kõige olulisem on immigratsiooniministri portfell, kuna Wilders ja PVV on tuntud oma võitluse poolest massiimmigratsiooniga. Ministrikandidaat Gidi Markuszower on olnud aastaid üks selle teema eestkõnelejaid ja nüüd seisab tal ees ambitsioonikas ülesanne peatada lakkamatu migratsioonivoog Hollandisse.

Tervishoiuminstrikandidaadina on välja pakutud Fleur Agema, sest ka hoolekanne ja tervishoid olid PVV programmis olulisel kohal. Lisaks on PVV täita väliskaubandus- ja -arenguministri koht, majandusministri koht ja taristuministri koht. Ühtlasi on PVV-l neli riigisekretäri kohta.

VVD sai neli ministriportfelli – rahandus-, justiits-, kaitse- ja kliimaministri portfellid.

NSC sai samuti neli portfelli: sise-, välis-, sotsiaal- ja haridusministri portfellid.

Põllumeestepartei BBB sai kaks ministriportfelli: põllumajandus- ja kalandusminstri ja eluasemeministri portfellid.

Rutte ajal loodud lämmastiku- ja loodusminstri ametikoht kaob ja seda suuresti tänu BBB aktiivsele tegevusele. Meenutame, et põllumeeste massilised protestid Rutte valitsuse all said alguse nn kliimaeesmärkide plaanist, mille kohaselt oleks pidanud süsiniku heitkoguste ja lämmastikusaaste poolest n-ö tundlikes piirkondades tegutsevad põllumehed oma vara loovutama (müüma). BBB sai endale ka põllumajanduse ja riigikaitse riigisekretäri kohad.

Gidi Markuszower (PVV), Sophie Hermans (VVD), Eddy van Hijum (NSC) ja Mona Keijzer (BBB) on ühtlasi Hollandi asepeaministrid.

Enne valitsuse ametisse vannutamist viiakse läbi veel hulk formaalsusi, teiste hulgas ministrikandidaatide taustakontroll. Seejärel on nad valmis astuma oma kohtadele ja selle sammu juhatab sümboolselt sisse ühispilt Hollandi kuninga Willem-Alexanderiga.

Allikad: NOS, The European Conservative