Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallas ei saa aru, miks teda kaitsevõime unarusse jätmises süüdistatakse

-
13.06.2024
“Miks te mind kogu aeg süüdistate? Välismaal olen ma ju niiii populaarne!”
© UU

Peaminister Kaja Kallas näib arvavat, et kui tõsta kaitsekulusid mingi 0,0… protsendi võrra, kehtestades selleks kõrged maksukoormised, siis on ta ka riigikaitse tipptasemele viinud – tegelikult on riigikaitse kompleksne, mõju annab tunda siis, kui asjad on korralikult aetud.

BNS vahendab: “Peaminister Kaja Kallase sõnul ei ole tema ega valitsus ära teeninud etteheiteid selle kohta, et valitsus ei ole piisavalt riigikaitse jaoks teinud.

“Keeruline on vastata etteheidetele, mida mina ega valitus pole ära teeninud. Oleme otsustanud riigikaitsesse panna 1,6 miljardit. Me oleme teinud kõik, et tõsta Eesti kaitsevõimet ja investeerinud rohkem, kui ükski teine valitsus,” ütles Kallas neljapäeval valitsuse pressikonverentsil.

“Muidugi olen nõus sellega, et me peame tegema rohkem. Sellel võrrandil on ka teine pool. 1,6 miljardit tähendab ka viiekordset automaksu,” lausus Kallas.

Peaministri sõnul on otsuste tegemine valitsuse ülesanne, kuid toe palumine ei ole palju palutud. “Mul on laual paks kaust otsustega, mida valitsus on peale valimisi teinud. Valitsuse vastu tehtud väited ei vasta tõele. Ma ei tea, miks neid süüdistusi tehakse,” märkis Kallas.

Suve lõpus omal soovil ametist lahkuv kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm ütles kolmapäeval intervjuus Postimehele, et valitsus teeb tema hinnangul riigikaitse arendamiseks liiga vähe.”

Kaja Kallase jutud on naiivsed. Riigikaitse ei ole ainult raha, vaid ka õhkond kaitseküsimuste ümber ja kuna riigikaitsesüsteemis on lahkujaid omajagu, siis on Hanno Pevkuri haldusalas miski väga valesti.

Need 1,6 miljardit ei jõua kaitsevõimekusse kohe ja sealgi on küsimus selles, kas see raha läks õigesse kohta, millal selle eest saadav tulem otseselt riigikaitsesse jõuab ja nii edasi. Kui miski on valesti läinud, annab see kohe riigikaitses tunda ja ilmselt sealt on pärit ka süüdistused.

Kaja Kallas kiitleb, et tema valitsus on riigikaitseks rohkem ära teinud “kui ükski teine valitsus”. Teistel valitsustel polnud paraku Ukraina sõda ega selle riigi abistamist – ja kui oleks olnud mõni teine valitsus, oleks too järsku hoopis efektiivsemalt tegutsenud, kui seda teeb praegune?

“1,6 miljardit tähendab ka viiekordset automaksu,” lausus Kallas. Esiteks, automaks ei lähe ainult riigikaitsesse, vaid “igale poole”, nagu väitis Kallase lapsrahandusminister Mart Võrklaev. Samuti on väga kaheldav, kas maksukoormuse kergitamine ja ühiskonna survestamine sellega on ikka “ma olen riigikaitse jaoks piisavalt teinud.”

Ilmselt ei süüdistata Kaja Kallast mitte selles, mida ta on teinud, vaid selles, mida ta on tegemata jätnud või valesti teinud. Ja maksude tõstmine ei ole mingi imerohi, millega saab kõike põhjendada – vaeseks maksustatud riik ei suuda ka sõjas midagi ära teha.

Kui kaitsetaustaga inimesed ütlevad, et asjad on halvad, siis tasub pigem uskuda neid, mitte aga Euroopas “sooja kohta” ootavat peaministrit. Pealegi on Kaja Kallas väga naiivne, kui usub, et pisut automaksuraha ja riigikaitse ongi korras.

Uued Uudised