Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme: Helle Kullerkupp jagas kingakarpi kogutud sularahaportsust summasid oma suva järgi

-
13.06.2024
HELLE KULLERKUPP

EKRE juht Martin Helme saatis erakonna Pärnu ringkonna liikmetele kirja, kus põhjendas, miks piirkonna juht Helle Kullerkupp erakonnast välja heideti.

„Hellele heideti ette korduvat, pikaajalist ja tõsist finantsdistsipliini rikkumist. Probleemid on kestnud kaua, neile on korduvalt juhitud tähelepanu, neid on korduvalt arutatud ka ringkonna juhatuses, muutust paremuse suunas pole toimunud,“ ütles Helme, olles eelnevalt palunud erakonna revisjonikomisjonil teha Pärnu ringkonnas revisjon, mille hinnang ringkonna rahaasjadele oli hävitav.

Kullerkupul puudus Helme sõnul eelarvedistsipliin juba pikemat aega, mistõttu lasi ta ringkonnaeelarve sügavasse miinusesse. „Ringkonnale on ette nähtud erakonna poolt eelarvelised vahendid, mille ulatuses saab kulutusi teha. Pärnu ringkond oli 2022. aastal hoolimata pidevatest meeldetuletustest selle summa enam kui 10 000 euroga ületanud.

Taolises olukorras külmutas erakonna juhatus Pärnu kulud seniks, kuni võlg on annetuste, liikmemaksude ja igakuise keskkassast lisanduva rahaga tasanada. „Selle asemel, et parandada finantsdistsipliini otsustas Helle Kullerkupp viia ringkonna raha paralleelsele arveldusele ning tekitas erakonnast eraldiseisva nö musta kassa. Liikmemakse ja annetusi asuti koguma võimalikult ulatuslikult sularahas, neid ei deklareeritud erakonnale täies ulatuses ja nende üle ei peetud ka korrektset arvestust. See on vastuolus nii erakonna põhikirja, erakondade rahastamise seaduse kui raamatupidamisseadusega,“ märkis erakonna esimees.

Helme sõnutsi ei saanud revisjon tuvastada, kui palju raha üldse koguti ja kui palju seda kulutati või millele. „Juhatuse koosolekul kinnitas Helle, et raha koguti tema kätte karpi, kust ta andis seda enda äranägemisel inimestele, kes kinnitasid, et nad on teinud kulutusi erakonna heaks, kuid mingeid kuludokumente ta ei nõudnud ega kogunud. Sisuliselt jagas ta kingakarpi kogutud sularahaportsust summasid oma suva järgi, ilma selle kohta mingit tuvastatavat arvestust pidamata. Kui palju sellest tegelikult läks erakonnatööks ja mis ülejäänuga tehti, pole võimalik tuvastada.“

Helme nentis, et kahtlemata on see löök Pärnu ringkonnale, et pikaaegne ringkonnajuht lahkub, aga löök erakonnale on veel suurem, kui sellisele tegevusele piiri ei panda. „Teades, kui terase tähelepanu all kõik meie asjad on ja kui rangelt meilt nõutakse korrektset seaduse täitmist, ei pidanud juhatus võimalikuks lubada sellist käitumist tolereerida.“