Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikogu lõpetas istungjärgu, mille kestel juhatus hävitas parlamentaarse demokraatia

-
13.06.2024
Eesti parlamentarismi hauakaevajad Lauri Hussar ja Toomas Kivimägi, pildil pole nende hüpiknukku Jüri Ratast.
© UU

Riigikogu lõpetas neljapäeval kevadistungjärgu korralised istungid, mille jooksul hävitas võimuliit sisuliselt parlamentaarse demokraatia, elimineerides kõik opositsiooni võimalused riigi juhtimisele mõju avaldada.

Suurt rolli selles mängis Riigikogu esimehest, Eesti 200 esindajast Lauri Hussarist, reformierakondlasest Toomas Kivimägist ja kontrollitud opositsiooni KE/Isamaa esindajast Jüri Ratasest koosnev Riigikogu juhatus.

Nende destruktiivse poliitika tulemusel tohtisid ministrid tulla umbusaldusele nädalaid pärast avalduse sisseandmist, eelnõude ja järelpärimiste tähtaegadest kinnipidamine tühistati, opositsiooni ettepanekud, muudatused ja eelnõud visati nii võimuliidu poolt kontrollitavates komisjonides kui juhatuse poolt sisuliselt prügikasti, saadikutel piirati protseduuriliste küsimuste küsimist, vaheaegade võtmist, sõna saamist igasuguses kontekstis ja nii edasi.

Kõige selle juures mängis olulist rolli Riigikohus, kes andis alati õiguse võimuliidule. Neljapäevalgi tuli BNS-ilt uudis, et Riigikohus jättis neljapäevase määrusega läbi vaatamata Riigikogu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni liikmete kaebuse Riigikogu otsuse peale, millega ei võimaldatud teisel lugemisel fraktsioonidele vaheaegade võtmist eelnõu muudatusettepanekute hääletamise eel.

Riigikogus ei kehti enam ei töö- ja kodukord, kirjutatud ja kirjutamata reeglid, kokkulepped, traditsioonid ega suures osas ka reguleerivad seadused, võimuliit on kõik enda kasuks ära pööranud. Sisuliselt ei pea keegi enam millestki kinni pidama. See organiseeritud kaos jääb Eesti parlamentarismi veel väga kauaks kummitama.

Parlamentaarne demokraatia on ennast Eestis ammendanud ja totalitarism on küüned sisse saanud.

Uued Uudised