Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikohus jättis läbi vaatamata EKRE kaebuse riigikogu töö peale, kuid see ei tähendavat kohtuliku kontrolli puudumist

-
14.06.2024
Riigikohus
© Uued Uudised

Riigikohus jättis neljapäevase määrusega läbi vaatamata riigikogu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni liikmete kaebuse riigikogu otsuse peale, millega ei võimaldatud teisel lugemisel fraktsioonidele vaheaegade võtmist eelnõu muudatusettepanekute hääletamise eel.

Riigikohus rõhutas, et kuigi riigikogu liikmetele peab olema tagatud piisav informatsioon ja võimalus sisuliseks aruteluks, ei kuulu õigus võtta riigikogu istungil vaheaegu riigikogu liikme mandaadi kesksete, põhiseadusega kaitstud osade hulka, mille piiramise peale saaks esitada Riigikohtule kaebuse.

Riigikohus toonitas siiski, et kaebuse läbi vaatama jätmine ei tähenda kohtuliku kontrolli puudumist vaheaegade võtmise õiguse piiramise üle, kuid selline kontroll saab toimuda ainult Riigikogus menetletud seaduse põhiseaduspärasuse kontrolli raames. Selles normikontrolli menetluses on võimalik ka hinnata, kas riigikogu poolt oma töövõime tagamiseks rakendatud meetmed ei kasvanud üle parlamendivähemuse õiguste põhjendamatuks ja ülemääraseks piiramiseks.

Riigikogu 17. aprilli täiskogu istungil toimunud riigikogu valimise seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu teise lugemise ajal kasutasid EKRE fraktsiooni esimees ja aseesimees oma riigikogu kodu- ja töökorra seadusest tulenevat õigust ja võtsid seitsmel korral enne eelnõu muudatusettepaneku üle hääletamist 10 minuti pikkuse vaheaja. Riigikogu otsustas seepeale eelnõu menetluse venimise vältimiseks vaheaegade võtmist fraktsioonidele enne muudatusettepanekute hääletamist enam mitte võimaldada.