Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Suurbritannias on Nigel Farage`i Reform Party populaarsuselt Konservatiivse Parteiga ühe pulga peal

-
14.06.2024
Nigel Farage on suures poliitikas tagasi.
© Scanpix

Vähem kui kuu aega enne Suurbritannias toimuvaid parlamendivalimisi on Nigel Farage’i juhitud Reform Party edestanud arvamusküsitlustes valitsevat konservatiivset parteid.

YouGov arvamusküsitluse järgi toetab Farage’i parteid 19% vastanutest ja konservatiivset parteid 18%. Ehkki vahe on väga väike, on siiski tegemist tähelepanuväärse hetkega Suurbritannia poliitikas, sest traditsioonilist ei ole teised parempoolsed jõud tooride parteid üldvalimistel mitte kunagi ohustanud. Küsitlus viidi läbi vahetult pärast konservatiivide valimisprogrammi avaldamist ja reaktsioon sellele oli hävitav. Partei tuli välja mitmete valimislubadustega, mille osas nad siiani valitsuse olles on täielikult ebaõnnestunud ja pahased valijad on isegi öelnud, et ajalooline konservatiivne partei peaks oma tegevuse lõpetama.

17. sajandist alates on Briti Konservatiivne ja Unionistlik Partei (Conservative and Unionist Party) olnud alati üks kahest valitsuspartei kandidaadist, jagades võimu algselt liberaalidega ja viimase saja aasta vältel leiboristidega. Suurbritannia valimissüsteem toetab väga tugevalt nn peavooluparteisid ja asjaolu, et Farage on tõepoolest tõusnud nii populaarseks, et suudab oma partei reaalselt ka parlamenti viia, on suur ime.

4. juulil toimuvate üldvalimiste favoriit on siiski endiselt vasakpoolne leiboristide partei, kelle toetus arvamusküsitluste järgi on 37%. See on piisav enamuse saavutamiseks parlamendis.

Nigel Farage ütles videopöördumises küsitluse tulemusi kommenteerides, et tegemist on pöördepunktiga. „Ainus raiskuläinud hääl nüüd on hääl konservatiividele. Meie oleme leiboristidele kanna peale astujad ja me oleme teel… Hääl konservatiividele tähendab nüüd häält leiboristidele.“

YouGov ütles oma küsitluse tulemusi kommenteerides, et kõigil küsitlustel on arusaadavalt oma veapiir, mistõttu ei saa tingimata järeldada, et Farage on konservatiividest populaarsem. „Kuid siit järeldub, et konservatiivide ja Reform Party toetajate protsent on üsna võrdne. Ja see  iseenesest on juba märkimisväärne, arvestades seda, kui lähedal me oleme valimistele, kus me üldjuhul oleksime oodanud, et väiksemate parteide toetus on marginaalne.“

Allikas: Breitbart News