Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Varro Vooglaid andis Riigikogule üle eelnõu omal soovil tehtud raseduse katkestamiste riikliku rahastamise lõpetamise kohta

-
14.06.2024
Näitus “Elu enne sündi” keskendus just abordi teemale.
© UU

Reedesel täiendaval Riigikogu istungil andis EKRE fraktsiooni saadik Varro Vooglaid üle eelnõu, millega lõpetataks omal soovil tehtud raseduse katkestamiste riiklik rahastamine.

Varro Vooglaid ütles oma selgitavas kõnes: “Ma pean ütlema, et pärast seda, kui suur osa teist lükkas tagasi meie esitatud otsuse eelnõu, millega kutsusime üles Vabariigi Valitsust kaitsma alaealisi kokkupuudete eest pornograafiaga, nagu seadus seda nõuab, on mul kuidagi keeruline adresseerida teid sõnapaariga “lugupeetud kolleegid”.

Aga sellest hoolimata soovin anda Riigikogu menetlusse seaduseelnõu, täpsemalt raseduse katkestamise ja steriliseerimise seaduse täiendamise seaduse eelnõu, mis lähtub eesmärgist tagada veel sündimata laste elu kaitse vastavalt põhiseaduse §-dele 16 ja 12, millega on teatavasti ette nähtud igaühe õigus elule ja kõikide inimeste võrdsus seaduse ees. Konkreetselt lisatakse eelnõu kohaselt nimetatud seaduse § 5 lõige 11, et keelata seadusega Vabariigi Valitsuse poolt omal soovil tehtud raseduse katkestamiste riiklik rahastamine.

Teatavasti on õiguskantsler öelnud juba rohkem kui 20 aastat tagasi, et põhiseadusest tulenev õigus elule laieneb ka veel sündimata lastele, mis omakorda tähendab seda, et riigil on kohustus kaitsta ka veel sündimata laste elu. Õiguskantsler on öelnud seda selgesõnaliselt. Kui riigil on kohustus kaitsta laste elu enne sündi, siis ilmselgelt ei ole sellega ühildatav Vabariigi Valitsuse poolne laste sünnieelse tapmise riiklik rahastamine.

Muidugi ma tean, et te lükkate selle eelnõu tagasi, sellepärast et te ei võta kohustust kaitsta kõikide inimeste elu võrdsetel alustel, aga vähemalt olgu see võimalus Riigikogule pakutud. Lõppude lõpuks on muidugi küsimus selles, kas Eesti Vabariik tahab olla õigusriik reaalselt või üksnes teeselda seda.”

Allikas: stenogrammid