Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakond ei suuda lõhesid enam vaka all hoida – järjekordne minister löögi all

-
14.06.2024
Hanno Pevkuri ministrikoht on ohus,, tema kõrval seisev Kalle Laanet on juba läinud.

Lisaks sellele, et Reformierakonna esimees, peaminister Kaja Kallas sihib kõrge esindaja sooja kohta Brüsselis ja et hiljuti vahetati välja justiitsminister Kalle Laanet, kõigub nüüd ka kaitseminister Hanno Pevkuri tool. Lisaks on Reformierakonna üle-eelmine esimees, endine peaminister Andrus Ansip juba ammu ülikriitiline nii Kaja Kallase kui ka kogu oma erakonna suhtes.

Reformierakonda kuuluv riigikogu riigikaitsekomisjoni liige Kristo Enn Vaga sõnul peaks erakonnakaaslasest kaitseminister Hanno Pevkur kaitsevaldkonna juhtimisel ja rahastamisel tekkinud segaduse tõttu ametist lahkuma. Temaga sama meelt on mitmed teised reformierakondlased.

“Et säilitada Kaja [Kallase] valitsuse tõsiseltvõetavus ja juhtimiskvaliteet kaitsevaldkonnas, oleks mõistlik, kui kaitseminister võtab vastutuse, nagu täna ka fraktsioonis räägiti,” kirjutas Vaga erakonna siselistis, mis lekitati meediasse.

Teemat arutatakse järgmisel kolmapäeval riigikogus Reformierakonna fraktsioonis.

Kolmapäeva õhtul sai ERR-i portaali kaudu avalikuks, et kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm lahkub ametist. Ta andis ka kõikidele väljaannetele mitu pikka intervjuud, kus peamisena koorus välja etteheide poliitikutele, et need pole võtnud tõsiselt tema ja kaitseväe juhataja Martin Heremi soovitust suurendada kaitsekulutusi 1,6 miljardi võrra ja osta eeskätt hädavajalikku laskemoona. Salmi sõnul kohtas ta riigikogu riigikaitsekomisjonis selle esimehe Kalev Stoicescu (Eesti 200) ja liikme Meelis Kiili (Reformierakond) hoopis naeruvääristamist.

Peaminister Kaja Kallas tõrjus neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil Salmi kriitikat ja ütles, et temaga pole rahavajadust arutatudki. Hilisemas intervjuus lausus ta, et on kantsleri avaldusest häiritud.

Hanno Pevkur on mitmekordne endine minister ja kunagine Reformierakonna esimees, kes kukkus viimatistel Euroopa Parlamendi valimistel haledalt läbi.

Eestis valitsev Reformierakond oli Euroopa Parlamendi valimistel eelmise kahe koha asemel vaid ühe koha.