Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Itaalia ema” Giorgia Meloni saavutas selle, et juhtivate tööstusriikide ühendus G7 jättis oma avaldusest aborditeema välja

-
14.06.2024
Hetk G7 kohtumiselt: Emmanuel Macron, paavst Franciscus ja Giorgia Meloni.
© Scanpix

G7 liidrid loobusid tippkohtumise lõppavalduses abordiõigust nõudmast, sest selle vastu oli võõrustajamaa Itaalia.

Rikaste riikide ühenduse liidrid olid eelmisel aastal Jaapani tippkohtumisel kohustunud tegelema abordi kättesaadavuse probleemiga, kuid selle aasta avalduse mustandis seda ei ole. Seal viidatakse lihtsalt nn 2023. aasta Hiroshima avaldusele, mis nõuab üldist juurdepääsu adekvaatsetele, taskukohastele ja kvaliteetsetele naiste tervishoiuteenustele.

USA ja Prantsusmaa taandusid, kui ilmnes, et Itaalia peaminister Giorgia Meloni ei ole nõus kaasa minema abordikultuse levitamisega ja tema juhitava katoliikliku riigi rahvas ei soosi samuti seda. Itaalias on abort alates 1978. aastast seadusega lubatud, aga selle kättesaadavusega on raskusi, sest paljud günekoloogid keelduvad usulistel kaalutlustel rasedust katkestamast.

Prantsuse president Emmanuel Macron väljendas avalikult kahetsust Itaalia seisukoha üle abordiõiguse küsimuses. Giorgia Meloni süüdistas omakorda Macroni G7 tippkohtumise ärakasutamises oma ennetähtaegsete parlamendivalimiste kampaaniaks.

Giorgia Meloni on öelnud, et ta on itaallanna, kristlane, naine ja ema – on selge, et selline vapper naine on antud küsimuses elu poolt ja surmakultuse vastu.

Itaalia peaministri populaarsus riigis ja tema erakonna Itaalia Vennad edu Euroopa Parlamendi valimistel on pannud paljud Euroopa liidrid enda võimu hoidmiseks temaga arvestama. Nii on seda teinud Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, kelle tagasivalimine pole veel sugugi kindel ja kes otsib seetõttu liitlasi ka paremleerist. (AFP-BNS-UU)