Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kas valitsus korraldab plahvatust? Aivo Petersonile kõvasti hääli andnud Ida-Virumaal kaovad veel sel aastal sajad kaevurite ja energeetikute töökohad

-
15.06.2024
Kliimahüsteeriline valitsus ei näi hoolivat sellest, et Ida-Virumaa elatub põlevkivienergeetikast ja töötuks jäämine tõukab sealse rahva Eesti riigi vastu.
© UU

Kaja Kallase valitsus on kliimahüsteeriat järgides võtnud kursi Ida-Virumaa põlevkivienergeetika väljasuretamisele, alternatiivid sellele pole tööle hakanud, mida näitab leige huvi Euroopa Liidu õiglase ülemineku fondi rahastuse vastu, samas aga on venestunud Ida-Virumaa julgeolekuliselt, poliitiliselt ja sotsiaalselt väga pingeline paik.

ERR vahendab: “Eesti Energias võivad sel aastal kaduda veel sajad kaevurite ja energeetikute töökohad, mis on praegu olemas vaid tänu elektrivarustuskindluse tagamisele, kirjutab Põhjarannik.

Järgmisel nädalal peatab Estonia kaevandus töö ja kõik töötajad lähevad kuni augusti alguseni kestvale kollektiivpuhkusele. Augustis seiskub samal põhjusel töö Narva karjääris.

Kaevurite ja energeetikute ametiühingu juhi Marina Lukjanova sõnul on see sundkäik, et võita aega, jõudmaks selgusele, kui paljud kaevurid ja energeetikud sügisel tööle jäävad.

Märtsis kirjutas Ärileht, et põlevkivijaamade töövalmiduses hoidmine on viinud Enefit Poweri raskesse seisu, mistõttu otsib ettevõte kokkuhoiuvõimalusi ja koondab töötajaid. Kui veel kaks aastat tagasi võimaldas elektri kõrge hind korraliku kasumiga müüa ka põlevkivielektrit ja kiiresti tuli üles saada põlevkivi kaevandamise mahud, mistõttu otsis ettevõte üles aastaid tagasi koondatud kaevurid ja pakkus neile uuesti tööd, siis nüüd on olukord vastupidine – põlevkivielektrit müüa ei ole võimalik ja ettevõte on maakonna suurim koondaja.”

Samal ajal aga kirjutab meedia venemeelsete jõudude populaarsusest Ida-Virus. Näiteks Delfi kirjutas eurovalimiste eel: “Kas valimisõhtul tabab Eestit šokk? Putinismi kantsis Ida-Virumaal on valijaskond väga aktiivne.” Ja tulemused: “Mihhail Kõlvart sai Ida-Virumaa valijatelt 4781, Aivo Peterson 3643 ja Toom 2753 häält. Kolmekesi kogusid nad ligemale 60 protsenti kõigist häältest.”

Siin näeme kahte arengut: ühest küljest hävitatakse põlevkivienergeetikat, mis tähendab massilist töökohtade kadu ja seda just venekeelsetele, teisalt aga korjavad valimistel palju hääli just venemeelsed poliitikud nagu Peterson ja Toom.

Kui Ida-Virumaale lisandub veel ohtralt töötuid ning rohepöördelised asendused põlevkivienergeetikale tööle ei hakka, siis saab idanaaber juurde hulganisti võimalikke toetajaid, kelle lojaalsus Eesti riigi vastu sulab töötuks jäädes kiiresti. Ja Ida-Virumaal on Eestil siiani peamine energiabaas koos elektrijaamadega, mis võimaliku sõja korral kohe paralüseeritakse, ka kohaliku “viienda kolonni” abil.

Tundub, et Kaja Kallase valitsus lausa õhutab sotsiaalseid ja poliitilisi pingeid Ida-Virumaal. Petersoni suur edu oleks pidanud hoiatama kõiki eesti poliitilisi jõude, aga võta näpust, “sel aastal võivad kaduda veel sajad kaevurite ja energeetikute töökohad”.

Sel talvel külastas Ida-Virumaad EKRE Riigikogu fraktsioon ja rahvuskonservatiivsed poliitikud said sõbraliku vastuvõtu osaliseks, sest nemad toetavad põlevkivienergeetika säilitamist.

Uued Uudised