Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

See mis oli meiega eile, seda väärtustame täna ning see viib meid homsesse

-
17.06.2024
Eesti lipud
© UU

1930-ndate aastate alguses kujunes Vabadussõjalaste Keskliidust poliitiline intriig. Nende tuumik koosnes vabadussõjas osalenutest, suurhingelistest patriootidest. Peagi ristiti vabadussõjalased vapsideks, sest nad osutasid ühiskondlikele probleemidele aga pakkusid ka mõistliku alternatiivi.

Tollal kehtis põhiseadus mis lubas parlamendi välisel kodanikuühendusel poliitikat suunata ning nõnda hääletas ligi 80% rahvast põhiseadusmuudatuse poolt mis lisaks rahvaalgatus- ja hääletamisõigusele, andis rahvale võimaluse endale riigipea valida. Riigikogu saadikute arvu vähendati ning Eestist sai 2/3-ndiku presidentaalne vabariik. Vapsid triumfeerisid 1934-nda aasta kohalike omavalitsuste valimistel ning riigipea valimiste eelvoorus. See oli tõeline edulugu!

Too aeg oli aumeeste ajastu, vapsid ei osanud uskuda et nende liikumine likvideeritakse. Sellega hävitati paraku ka demokraatia ja vaba ühiskond. See oli ühtlasi juunipöörde eelmäng.

Aasta aja eest ladusin ma nurgakivi mälestuskivi projektile. Mõned takistused ja vajalikud muudatused, ent monumendil on praeguseks valmis kavand, Muinsuskaitseameti luba ja väärikas tulevane koht Harjumaal, reklaamistrateegia ning töö valmis tegev skulptor. Ma luban et lähitulevikus saab avalikkus enam informeeritud. Ma loodan et rahvusmeelsete inimeste ühisel toel saab Artur Sirgu 125. sünniaastapäeval püstitatud mälestusmärk Maarjamaa tõelistele patriootidele.

See mis oli meiega eile, seda väärtustame täna ning see viib meid homsesse!

 

Kenno Põltsam, Kuusalu EKRE