Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallase soe eurokoht libises jälle kaugemale

-
18.06.2024
Millise euroameti ma saan ja millal?
© UU

Kogu Eesti ootab hinge kinni pidades, mis saab Kaja Kallasest: kas ta siirdub Euroopasse või jääb koju lammutustööd tegema. Esialgu selgus puudub.

ERR kirjutab: “Euroopa Liidu riikide valitsusjuhid ei jõudnud esmaspäeva õhtul alanud kohtumisel kokkuleppele europarlamendi valimiste järel jagatavate kõrgete ametikohtade osas. Otsustamata jäi seega ka peaminister Kaja Kallase võimalik tulevik Euroopa Liidu kõrge välisesindajana.

Kell 19.30 Brüsselis alanud õhtusöögilt tuli esialgu optimistlikke signaale. Kiiret otsust ennustas näiteks Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz. Kella ühe järel öösel sai mitteametlik ülemkogu kohtumine läbi, kuid valikut ei sündinud.

Varasema erinevatest allikatest pärineva info kohaselt oleks pidanud valitsusjuhid kokku leppima paketis, millega Euroopa Komisjoni juhina jätkanuks praegune president, Euroopa Rahvaparteid esindav Ursula von der Leyen, Euroopa Ülemkogu alaliseks eesistujakas saanuks Portugali sotsialistist ekspeaminister Antonio Costa, Euroopa Liidu välispoliitika kõrgeks esindajaks Eesti peaminister Kaja Kallas ja Euroopa Parlamendi eesotsas jätkanuks praegune esimees Roberta Metsola.

Kõneluste tulemuseta jäämise ühe põhjusena viitab Politico Itaalia peaministri Giorgia Meloni soovimatusele alluda teiste Euroopa liidrite kavatsusele jätta teda suurte parteiperekondade kokkuleppest kõrvale.

Meloni, kelle parempoolne erakond oli üks väheseid kohalolnud valitsusjuhtide seas, kes valimistel edukaks osutus, ei olnud rahul, kuidas esmaspäevaõhtune kohtumine oli kavandatud, kirjutas väljaanne. Ametnik, kes oli arutelu kulgemisega kursis, ütles, et Meloni “vaidlustas selle lähenemise”.

Meloni leidis, et mitteametlik ülemkogu peaks alustama mitte nimedest, vaid esmalt arutama, millise signaali Euroopa valimised andsid ja mida selles valguses teha ning alles siis jõuda tippametiteni.

Otsustamata jäi seega ka peaminister Kaja Kallase võimalik tulevik Euroopa Liidu kõrge välisesindajana. Praeguse skeemi alusel on ta endiselt suurim favoriit sellele kohale, ent ta peab veel 10 päeva pöialt hoidma, et kokkuleppeid ei muudeta.”

Kogu Kaja Kallase kõrgele postile suunamise protsess kaigub optimismist, et ta sinna kindlasti saab, samas näivad reaalsed arengud seda üha rohkem kahtluse alla panevat. Eestile oleks kahtlemata parem, kui destruktiivne peaminister oma euroisandate juurde koliks, sest oma maa on ta valitsedes täiesti ära laastanud. (ERR-UU)