Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE-st lahkujate „võimatu missioon“

-
19.06.2024
Tühjad toolid
© UU

Kuigi Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna reetnud poliitikud soovivad asutada uue erakonna ERK (mitte segi ajada Eesti Raamatupidajate Klubiga!), ei näe valdav osa politolooge ja muidukiibitsejaid sel tulevikku. Eeskätt ei nähta sellele EKRE lahjema klooni kõrval nišši ega ka säravat juhti.

Politoloog Alar Kilp nentis meedias, et praegu paistab uus partei EKRE nõrgema koopiana.

Kilp rõhutas, et EKRE-le klooni loomine ei toimiks. „Järgmise pandeemia ajal oleks ERK täpselt samamoodi vaktsineerimise vastu, aga kui EKRE nimetab seda sundvaktsineerimiseks, siis nemad kasutaksid mingit pehmemat eufemismi,“ selgitas Kilp, et hetkel paistab uus erakond EKRE viisakama tõlgina.

Kilbi sõnul on ERK seni rõhutanud, et Isamaa ja EKRE vahel on mingi rahvuskonservatismi nišš täitmata. Samas on tema hinnangul raske ette kujutada, mida uut ütleks ERK näiteks abordi või abieluvõrdsuse kohta.

Ta nimetas nende üritamist „võimatuks missiooniks“. „Üldiselt on ERK-i vaated ja isegi esialgne nimi koopia EKRE-st, ja see kindlasti ei tööta,“ lisas Kilp.

Ainult EKRE-le vastandumine ja samas kindlate seisukohtade puudumine uuele konservatiivsele erakonnale Eesti poliitikamaastikul suurt edu ei ennusta, leiab ka Tallinna Ülikooli poliitikateaduste doktor Ott Lumi.

Loodav erakond tahab Eesti poliitmaastikul täita Isamaa ja EKRE vahelist tühimikku, kuid Lumi sel perspektiivi ei näe. “Praeguse seisuga ta on kamp inimesi, kes lahkub EKRE-st,” sõnas ta.

Lumi sõnul parteil kindlat kohta Eesti poliitikas ei ole. “Ma väga seda kohta ei näe. EKRE bränd on niivõrd tugev, et hetkeseisuga ma ei näe sellel erakonnal mingit point’i,“ sõnas ta.

“Kui ta on nagu EKRE light, siis inimesed tahavad ikkagi päris EKRE-t, ja kui inimesed enam ei taha EKRE-t, siis nad ei taha EKRE-t. Selles mõttes ongi niimoodi, et sellel lahkulöönud kambal ma ei näe perspektiivi,” lisas Lumi.

Ka on mitmed vaatlejad, et ei näe uuele erakonnale karismaatilist liidrit nagu seda on Martin Helme EKRE-s. Martin Ehala kirjutab Postimehes, et ERKist võib ilma tugeva juhita heal juhul kujuneda Isamaale satelliiterakond.

 

Loe lisaks:

https://www.delfi.ee/artikkel/120301553/politoloog-uuest-erakonnast-erk-raske-uskuda-et-ekre-kloonist-midagi-tuleks

https://www.err.ee/1609373552/ott-lumi-ei-nae-uuel-konservatiivsel-parteil-perspektiivi