Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Moodne öko- ja mahetoode on saanud ostujõu vähenemisel kõva põntsu

-
20.06.2024
Ostukorv
© Uued Uudised

Inimeste ostujõu kahanemine on jätnud jälje ka Eesti mahe- ja ökotoidu tootjate ning müüjate käekäigule. Nii mõnigi neist on pidanud oma tegevust ka koomale tõmbama.

12 aastat ökosertifikaadiga maheleiba küpsetanud pagariäri Pagar Võtaks pani sel kevadel oma esindusäri Tallinnas Vana-Lõuna tänaval kinni ja kolis tootmise kulude kokkuhoiuks Balti jaama turu Biomarketi poe tagaruumidesse, sest kõrge inflatsioon sõi nende käivet.

“Mahetoodete müük on vähenenud meil umbes 10 kuni 15 protsenti võrreldes möödunud aastaga,” rääkis Pagar Võtaks tegevjuht Reet Rum.

Ka üksnes öko- ja mahetooteid müüv Biomarket on pidanud kahe aasta jooksul sulgema kaks kauplust ning nüüd jätkab kaheksa poega. Kauplusteketi esindaja hinnangul on nad kõige suuremast mõõnast nüüdseks välja tulnud ning viimased paar kuud näitavad kergeid taastumise märke.

Coopi kaupluseketis on öko- ja mahetoodete müük aastaga umbes viis protsenti vähenenud, kuid sortiment kauplustes seetõttu vähenenud ei ole. Keskmiselt on aga mahetoodete hinnatõus olnud isegi väiksem kui tavatoodetel, sest hinnatõusuruumi on kallimatel toodetel vähem.

“On tõesti üksikuid tootjaid, kes on lõpetanud tegevuse. Ühel juhul oleme pidanud lõpetama koostöö isegi puhtalt sellepärast, et nende hinnatõus on olnud sedavõrd suur, et me teame, et kliendid lihtsalt ei võta seda vastu ja ei ole mõtet seda toodet lihtsalt niisama riiulile seisma panna,” rääkis Coopi kommunikatsioonijuht Martin Miido.

 

Allikas: ERR